Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Ομιλίες arrow Χαιρετισμός στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα τον αγώνα κατά της πειρατείας.
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 793834

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Χαιρετισμός στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα τον αγώνα κατά της πειρατείας. Εκτύπωση
23.05.08

ImageΧαιρετισμός του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα: «International Conference on the fight against counterfeiting and piracy - Customs responds to the challenges»

"Ως ευρωβουλευτής και μέλος των αρμοδίων Επιτροπών Προϋπολογισμών και Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρετίζω το κλείσιμο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου που συνδιοργανώνει στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Χαλκιδική, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο Παγκόσμιος Οργανισμών Τελωνείων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κεντρικό θέμα τον αγώνα κατά της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων. Συγχαίρω τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν εδώ, αυτό το σημαντικό γεγονός.

• Το ζήτημα των παραποιημένων προϊόντων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι στα τελωνεία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι περιπτώσεις κατασχέσεων αυξήθηκαν από 37.000 το 2006, σε 43.000 το 2007 (ποσοστό 17%), ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των τελωνείων των κρατών μελών και της βιομηχανίας.

• Παρόλα αυτά, ο αριθμός προϊόντων που έχουν κατασχεθεί μειώθηκε το 2007 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω μείωσης κατάσχεσης παραποιημένων τσιγάρων και CDs. Στις περιπτώσεις των υπολοίπων προϊόντων, παρατηρήθηκε αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2007 παρατηρήθηκε αύξηση 98% κατάσχεσης παραποιημένων παιχνιδιών, 51% παραποιημένων φαρμάκων και 264% παραποιημένων καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης.

• Σήμερα σχεδόν κανένα προϊόν δεν μπορεί να προστατευτεί εναντίον της πειρατείας, αφού όλα αντιγράφονται. Πλέον δεν είναι μόνο ορισμένα προϊόντα πολυτελείας που παραποιούνται, αλλά και πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία παράγονται μαζικά και μάλιστα με βιομηχανικούς ρυθμούς. Το "παραεμπόριο" παραποιημένων προϊόντων είναι δυστυχώς ένα τεράστιο δίκτυο, από το οποίο συντηρείται το οργανωμένο έγκλημα.

• Η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές και αποδοτικές στον κόσμο. Το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητάς της. Το φαινόμενο της πειρατείας και της παραποίησης αναμφισβήτητα, μειώνει την ανάπτυξη και την ευημερία, εμποδίζει την καινοτομία, απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και οδηγεί στη μείωση της εμπιστοσύνης τους έναντι των προϊόντων υψηλής ποιότητας.

• Προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση του συντονισμού στον τελωνειακό τομέα μεταξύ των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει από το 1996, μία σειρά δράσεων. Το πρώτο πρόγραμμα, «Τελωνεία 2000» (1996-2000), ακολούθησαν τα διαδοχικά προγράμματα «Τελωνεία 2002» (2001-2002) και «Τελωνεία 2007» (2003-2007). Στόχος ήταν να προωθηθεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ των εθνικών τελωνειακών διοικήσεων και η εγκατάσταση διευρωπαϊκών συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δράσης Τελωνεία 2013 (2008-2013). Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να στηρίξει την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού τελωνειακού περιβάλλοντος, να εξασφαλίσει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΚ και να ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία.

• Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου άνθρωποι και προϊόντα κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η περαιτέρω ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι απαραίτητη προκειμένου να παράσχουμε ένα ασφαλές και υγειές περιβάλλον στους πολίτες και τους καταναλωτές. Η μεμονωμένη δράση κρατών ή οργανισμών αποδεικνύεται ανεπαρκής. Είναι απαραίτητη η κατάρτιση και η ευαισθητοποίηση όλων μας. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός δράσης και η συνεργασία μεταξύ των παγκόσμιων οργανισμών, των κυβερνήσεων, των τελωνειακών αρχών, των αστυνομικών αρχών, των αρχών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, των μεγάλων βιομηχανιών, των επιχειρήσεων, των ενώσεων καταναλωτών, των ίδιων των καταναλωτών. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει συντονισμένη προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτού του παράνομου εμπορίου που πραγματοποιείται εις βάρος όλων μας.

• Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου σας και ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να δείτε και περισσότερα πράγματα από τον όμορφο αυτό τόπο που μας φιλοξενεί.
Σας ευχαριστώ.

 


 

Τελευταία ανανέωση ( 24.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2021 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla