Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Ομιλίες arrow Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 793816

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Εκτύπωση
11.04.08

ImageΑθλητισμός σημαίνει τρία βασικά πράγματα:
1) Είναι αγωγή ζωής. Τρόπος και αξίες συνώνυμες με την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα, την αλληλεγγύη και το ήθος. Οι σημερινές μέρες που σκιάζουν τον αθλητισμό στη χώρα μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανατρέψουν την διαχρονική αυτή αλήθεια.
2) Είναι μέσο για μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή που βελτιώνει την καθημερινότητα όλων μας. Στην εποχή του καναπέ και του κομπιούτερ, των ταχυφαγείων και της έλλειψης άσκησης, ο αθλητισμός στο σχολείο, στη γειτονιά, στον σύλλογο αποτελεί μονόδρομο. Με 400.000 υπέρβαρα παιδιά να προστίθενται κάθε χρόνο στον πληθυσμό της ΕΕ και με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να θερίζουν, ο αθλητισμός και ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο.
3) Ο αθλητισμός είναι όμως και μια σύγχρονη βαριά βιομηχανία που όχι μόνο κινεί κολοσσιαία ποσά, αλλά τέμνει επίσης άλλες κάθετες πολιτικές όπως ο ανταγωνισμός, ο πολιτισμός, η οπτικοακουστική πολιτική και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και η θεματική των πολιτικών απασχόλησης.

Ως επαγγελματίες και εκπαιδευτικοί στον τομέα του αθλητισμού, πρωταγωνιστείτε και στα τρία αυτά πεδία και έχετε βαρύνοντα λόγο στην προώθηση σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτικών για τον αθλητισμό που θα ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις.
Στο επίπεδο της ΕΕ υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που σας αφορούν και για τις οποίες θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια:


Α) Η Έκθεση πρωτοβουλίας του Ούγγρου Ευρωβουλευτή Pal Schmitt, που υιοθετήθηκε στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου, εφιστά την προσοχή των εθνικών και διεθνών εκπαιδευτικών φορέων στη σχέση μεταξύ του σχολείου και της υγιεινής διαβίωσης. Η έκθεση του κ. Schmitt τονίζει ότι σήμερα η φυσική αγωγή παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα, όπως είναι η περιθωριοποίηση της. Από το 2002, ο χρόνος που αφιερώνεται στο μάθημα της φυσικής αγωγής έχει μειωθεί σε όλη την ΕΕ από 121 στα 109 λεπτά την βδομάδα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 117 στα 101 λεπτά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η φυσική αγωγή συχνά θυσιάζεται στο βωμό άλλων μαθημάτων. Άλλα προβλήματα που εντοπίζει η Έκθεση είναι ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων δεν είναι συχνά ελκυστικό για τους μαθητές και ότι τα μαθήματα φυσικής αγωγής δεν χρηματοδοτούνται καταλλήλως.
Η έκθεση του κ. Schmitt παροτρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε ενημερωτικές εκστρατείες αλλά και να καταστήσουν τη φυσική αγωγή υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει επίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δεχτούν να γίνονται στα σχολεία τουλάχιστον 3 μαθήματα φυσικής αγωγής την εβδομάδα, ενώ χρειάζεται επίσης να ενισχυθεί η ένταξη ευαίσθητων ομάδων στα μαθήματα φυσικής αγωγής.


Β) Η Λευκή Βίβλος για τον αθλητισμό την οποία θα εξετάσουμε σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(έκθεση Μαυρομμάτη), καλύπτει όλες τις σύγχρονες πλευρές του σύνθετου αθλητικού φαινομένου που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη: την οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, την ρύθμιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προς όφελος του πολίτη και όχι των ομοσπονδιών και των ομάδων, τα όρια της ελεύθερης μετακίνησης των αθλητών, την συνεχή και αμείλικτη δράση κατά του ντόπινγκ και τέλος την περιφρούρηση του αξιακού περιεχομένου του αθλητισμού στην Ευρώπη που δεν ήταν –και δεν θα γίνει ποτέ- μια απλή βιτρίνα αποτελεσμάτων.


Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την εξαιρετική σημασία που αποδίδω στην συμπερίληψη ενός ειδικού άρθρου στη νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας που για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά στην ιδιαιτερότητα του αθλητισμού στην Ευρώπη και προσδίδει συνταγματικό χαρακτήρα αναγνώρισης στον αθλητισμό, γεγονός που δεν συμβαίνει σε πολλά εθνικά Συντάγματα.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να αναδείξω σύντομα τις ευρωπαϊκές πτυχές του σύγχρονου αθλητικού φαινομένου.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ο αθλητισμός της χώρας μας, όπου η κοινωνία τον αντιμετωπίζει κριτικά και με σκεπτικισμό δίνεται η ευκαιρία μέσω του Συνεδρίου να μεταδοθούν τα σωστά μηνύματα για τον «καθαρό αθλητισμό» που όλοι επιθυμούμε.

Τελευταία ανανέωση ( 24.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2021 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla