Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Ομιλίες arrow Ομιλία στην εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 793815

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Ομιλία στην εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Εκτύπωση
02.04.08

ImageΟ ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απριλίου με θέμα: «Η ευρωπαϊκή προοπτική του νομικού επαγγέλματος μέσα στα πλαίσια του προβληματισμού: Μετά το πτυχίο της Νομικής τι;».
Ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του αφού μετά από 25 χρόνια επέστρεψε με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ στην οποία υπήρξε εκπρόσωπος της παράταξης στα φοιτητικά του χρόνια και δήλωσε βέβαιος για τη νίκη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε αναλυτικά*  τις πολλές και ενδιαφέρουσες διόδους στις οποίες οδηγούν οι νομικές σπουδές για επαγγελματικό προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή αγορά, την άνθιση των νομικών επαγγελμάτων στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Κάλεσε δε τους φοιτητές να επιδιώξουν με ευπρέπεια το δρόμο του διεθνούς και ευρωπαϊκού πολιτισμού στο επαγγελματικό τους μέλλον, να κυνηγήσουν τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να πρωταγωνιστήσουν στη δημιουργία μιας ακόμα πιο δυναμικής, ευρωπαϊκής Ελλάδας του μέλλοντος.
Καταλήγοντας ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Αν η δική μου γενιά που ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές τη χρονιά της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποκτήσει παρουσία στην Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα μέσα σε μια περίοδο μόλις 25 ετών, η δικιά σας γενιά θα έχει ακόμα πιο συναρπαστικό και πιο δυναμικό μέλλον»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων:
Η περίπτωση του επαγγέλματος των Δικηγόρων


Γενικά:
• Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και υπηρεσιών αποτελεί θεμελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Για τους κοινοτικούς υπηκόους, αυτή συνεπάγεται κυρίως τη δυνατότητα να ασκούν ένα επάγγελμα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί, σε κράτος άλλο από εκείνο όπου έχουν αποκτήσει τα επαγγελματικά τους προσόντα. Έτσι καταρτίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύνολο διατάξεων που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των διπλωμάτων και των επαγγελματικών προσόντων βάσει των οποίων οι ιδιώτες μπορούν να ασκούν συγκεκριμένο επάγγελμα.
     Οδηγία 98/5/ΕΚ
• Προκειμένου να διευκολυνθεί η μόνιμη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος σε κράτος μέλος διάφορο εκείνου στο οποίο αποκτήθηκε ο επαγγελματικός τίτλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν, στις 16 Φεβρουαρίου, την οδηγία 98/5/ΕΚ, που προβλέπει ειδικότερα το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος βάσει του επαγγελματικού τίτλου καταγωγής καθώς και την αντικατάσταση της δοκιμασίας επάρκειας από έναν ελαστικότερο έλεγχο των επαγγελματικών προσόντων


Επάγγελμα Δικηγόρου:
         
ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ
• Το επάγγελμα του δικηγόρου υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του «Γενικού συστήματος αναγνώρισης διπλωμάτων». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το σύστημα (ιδίως σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να επωφελείται κανείς από αυτό και σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης), καθώς και για διευκρινίσεις που αφορούν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, σας παραπέμπουμε στο δελτίο «Γενικό σύστημα» και πιο συγκεκριμένα στον τίτλο γενικό σύστημα αναγνώρισης διπλωμάτων.
          ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
• Η διαδικασία εξέτασης της αίτησής σας οφείλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να κατοχυρωθεί με αιτιολογημένη απόφαση, το αργότερο τέσσερις μήνες από την υποβολή του πλήρους φακέλου. Η απόφαση αυτή, ή η απουσία απόφασης, επιδέχεται προσφυγή στις δικαστικές Αρχές. Εάν το κράτος μέλος υποδοχής υπάγει την πρόσβαση στο επάγγελμα του δικηγόρου στην υποβολή και ορισμένων άλλων εγγράφων, όπως αποδεικτικά σχετικά με την εντιμότητα, την ηθική ή την απουσία χρεοκοπίας, θα πρέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αναγνωρίζει τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί στο κράτος καταγωγής.
            ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ
            ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
• Η οδηγία 98/5/ΕΚ (ΕΕ L 77 της 14.3.98) προσδίδει το δικαίωμα σε όλους τους δικηγόρους που έχουν τη δικαιοδοσία να ασκούν σε κάποιο κράτος μέλος υπό έναν από τους τίτλους που απαριθμούνται στο άρθρο 1 της οδηγίας, να ασκούν, σε μόνιμη βάση, το επάγγελμα του δικηγόρου υπό τον τίτλο της χώρας καταγωγής τους, σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μπορούν να αποκλείουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως η διαχείριση των περιουσιών αποθανόντων προσώπων ή η δημιουργία και η μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακίνητων. Υπό τον τίτλο καταγωγής τους, μπορούν κυρίως να παρέχουν νομικές συμβουλές σχετικά με το δίκαιο του κράτους καταγωγής τους, το κοινοτικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του κράτους υποδοχής. Οφείλουν να σέβονται τους επαγγελματικούς κανόνες και τους κανόνες δεοντολογίας τόσο του κράτους υποδοχής όσο και του Κράτους καταγωγής. Για τις δραστηριότητες που αφορούν την εκπροσώπηση ενώπιον της Δικαιοσύνης, το κράτος υποδοχής μπορεί να επιβάλλει στο δικηγόρο που ασκεί υπό τον επαγγελματικό τίτλο καταγωγής του να ενεργεί σε συνεργασία με δικηγόρο εξουσιοδοτημένο από την αρμόδια δικαστική Αρχή.
          ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ
            ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 89/48/ΕΟΚ
• Απαλλάσσεστε από τις εξετάσεις ικανότητας εάν έχετε αποδεικτικά πραγματικής και τακτικής δραστηριότητας τουλάχιστον τριών ετών στο κράτος μέλος υποδοχής υπό τον επαγγελματικό τίτλο καταγωγής σας (άρθρο 10 της οδηγίας 98/5, ΕΕ L 77 της 14.3.98). Εάν η εν λόγω δραστηριότητα αναφερόταν στο δίκαιο αυτού του κράτους (συμπεριλαμβανομένου και του κοινοτικού δικαίου) και είχε διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών, η αρμόδια Αρχή μπορεί μόνο να επαληθεύσει τον πραγματικό και τακτικό χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας και να σας καλέσει, εάν παραστεί ανάγκη, να παράσχετε αποσαφηνίσεις ή διευκρινίσεις. Εάν η εν λόγω δραστηριότητα είχε διάρκεια κατώτερη των τριών ετών στο δίκαιο του κράτους υποδοχής, η αρμόδια Αρχή οφείλει να λάβει υπ’ όψιν τις γνώσεις και την επαγγελματική εμπειρία στο δίκαιο αυτού του κράτους, καθώς και τη συμμετοχή σε κύκλους μαθημάτων ή σε σεμινάρια, μπορεί όμως να σας ζητήσει να παρουσιαστείτε σε συνέντευξη προκειμένου να εκτιμήσει τη δραστηριότητά σας και την ικανότητά σας να τη συνεχίσετε
          ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
• Οι τρόποι περιστασιακής παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους εγκατεστημένους σε κάποιο άλλο κράτος μέλος, υπό τον τίτλο του κράτους καταγωγής, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση των προσόντων, ρυθμίζονται από την οδηγία 77/249/ΕΟΚ που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πραγματικής άσκησης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών από δικηγόρους. Όμως, στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών, το κράτος μέλος υποδοχής μπορεί να απαιτήσει, για δραστηριότητες υπεράσπισης και εκπροσώπησης πελατών ενώπιον της Δικαιοσύνης, να ενεργήσετε σε συνεργασία με δικηγόρο εξουσιοδοτημένο σύμφωνα με τον εθνικό νόμο.
          ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ – ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟ
            ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
• Εάν δεν πληροίτε εντελώς τα προσόντα για να ασκήσετε το επάγγελμα του δικηγόρου στη χώρα καταγωγής σας (π.χ. εάν δεν έχετε ολοκληρώσει την άσκηση που απαιτείται μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές), οι οδηγίες 89/48/ΕΟΚ, 98/5/ΕΚ και 77/249 δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Το ζήτημα της αναγνώρισης των περιόδων κατάρτισης αυτών καθαυτών, π.χ. των πανεπιστημιακών σπουδών ή (των περιόδων) της άσκησης, προκειμένου να συνεχίσετε την κατάρτισή σας σε κάποιο άλλο κράτος μέλος, δεν ρυθμίζεται από διατάξεις του παραγώγου κοινοτικού δικαίου. Κάποιοι κανόνες βρίσκονται στο δίκαιο των κρατών μελών και σε ορισμένες συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών, πανεπιστημίων και Δικηγορικών Συλλόγων. Εντούτοις, εφαρμόζονται τόσο η αρχή της μη διάκρισης όσο και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα άρθρα 39 και 43 της Συνθήκης ΕΚ. Ιδίως, εάν είστε κάτοχος διπλώματος νομικών σπουδών που έχει χορηγηθεί από κάποιο Πανεπιστήμιο κράτους μέλους και επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την υποχρεωτική περίοδο αμειβόμενης άσκησης (η οποία προηγείται ή έπεται των επαγγελματικών εξετάσεων), έχετε δικαίωμα σε αναγνώριση του διπλώματός σας η οποία να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Συνθήκης ΕΚ. Το Δικαστήριο, στην απόφασή του Morgenbesser C-313/01, έκρινε πράγματι αναιτιολόγητο το γεγονός να απαιτείται για την υποδοχή στη δραστηριότητα του ασκούμενου δικηγόρου, όταν η δραστηριότητα αυτή είναι αμειβόμενη, η προηγούμενη ακαδημαϊκή αναγνώριση των διπλωμάτων νομικών σπουδών που έχουν αποκτηθεί σε άλλα κράτη μέλη και υπέδειξε ότι, οι αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται στην προκειμένη περίπτωση είναι εκείνες που απορρέουν από την ίδια του τη νομολογία, η οποία βασίζεται στα άρθρα 39 και 43 της Συνθήκης ΕΚ. Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, οι εθνικές αρχές υποχρεούνται να προβαίνουν σε σύγκριση μεταξύ των γνώσεων του ενδιαφερομένου, που πιστοποιούνται από τα προσόντα του ή έχουν αποκτηθεί στα πλαίσια της επαγγελματικής του εμπειρίας, είτε στο κράτος προέλευσης είτε στο κράτος υποδοχής, και των γνώσεων που πιστοποιούνται από τα διπλώματα τα οποία απαιτούνται από τον εθνικό νόμο. Εάν η συγκριτική εξέταση αποδείξει αντιστοιχία μόνο μερική, το κράτος υποδοχής μπορεί να απαιτήσει από τον ενδιαφερόμενο να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει τις γνώσεις που υπολείπονται (βλ. αποφάσεις Βλασσοπούλου C340/89 και Heylens C-228/89).

 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/youreurope/nav/el/citizens/working/qualification-recognition/lawers/index_el.html 


 

Τελευταία ανανέωση ( 08.04.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2021 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla