Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Κεντρικό Μενού

Αρχική
Βιογραφικό

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1100310

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
ΣΒΒΕ Εκτύπωση
02.05.14
Περίληψη ομιλίας Μαργαρίτη Σχοινά στις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, 28.4

Θεσσαλονίκη: ας ακούσουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι


Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης από την ευρωπαϊκή σκοπιά και προοπτική.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα μιας και συχνά μας λείπει η τρίτη ματιά, η απόσταση από τα προβλήματα, που συχνά τα αντιμετωπίζουμε με μια τάση εσωστρέφειας.

Σημασία δεν έχει μόνο τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας αλλά και τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Στο σημερινό κόσμο όλα αλληλεπιδρούν και η ευημερία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ικανότητα ένταξης στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Η οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης τονίζει την ανάγκη για εξωστρέφεια. Μιας έννοιας που μας έλειψε πολύ στο παρελθόν. Αυτή η έλλειψη συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό στη μεγάλη κρίση της χώρας. Η εξωστρέφεια είναι σήμερα το κλειδί για την έξοδο από την κρίση


Η εικόνα και θέση της Θεσσαλονίκης

Όντας «γέννημα - θρέμμα» αυτής της πόλης, οι δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, αλλά θα προσπαθήσω να παραμείνω αντικειμενικός.
Η Θεσσαλονίκη συνδυάζει σπάνια χαρακτηριστικά:
Μοναδική γεωπολιτική θέση που την καθιστά σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αξιοζήλευτα πολιτιστικά στοιχεία και κληρονομιά

Μια παράδοση ανθρώπων φιλικών, ανήσυχων και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο επιχειρηματικό αισθητήριο.

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αναπτυχθεί χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητά της και η ποιότητα ζωής που προσφέρει. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελτίωση των υποδομών της ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής καθώς και για την ποιότητα ζωής. Σημαντικά παραδείγματα αποτελούν: Μουσεία, νοσοκομεία, υποδομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βιολογικοί καθαρισμοί, περιφερειακή Θεσσαλονίκης και μεγάλοι Οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ).
Επιπλέον, η  Θεσσαλονίκη  είναι ευρέως καταγεγραμμένη  ως μια ευχάριστη και φιλική πόλη, με υψηλή ποιότητα ζωής και πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων. Tα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί καθορίζουν και τις δυνατότητες για το μέλλον.
Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην ποιότητα ζωής που προσφέρουν οι πόλεις και στη δυνατότητά τους να προσελκύσουν δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στις διεθνείς κατατάξεις, οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητας ζωής είναι όλες πλούσιες και ευημερούσες, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει πάντα.
Πρόσφατα το FDI Intelligence των Financial Times στην κατάταξη «Πόλη του Μέλλοντος» για το 2014/2015 ανέδειξε πρώτη τη Θεσσαλονίκη από τις Ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους όσον αφορά το κριτήριο του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιότητας ζωής (“lifestyle”).
Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για να συνειδητοποιήσουμε το που βρισκόμαστε και το που θέλουμε αλλά και μπορούμε να πάμε.

Η Θεσσαλονίκη και η κρίση - μια νέα αφετηρία

Η σημερινή κρίση δεν άφησε αλώβητη τη Θεσσαλονίκη.
Το κόστος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι σίγουρα μεγάλο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η χώρα μας για πολλές δεκαετίες και  μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που πέρασε ποτέ παγκοσμίως ανεπτυγμένη χώρα.
Σε τόσο δύσκολες συνθήκες, δεν αποτελεί παρηγοριά να αναλογίζεται κανείς ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων.
Μέσα από πολύ κόπο και πολλές θυσίες, βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου αρχίζουμε πια να σταδιακά να βγαίνουμε από τα αδιέξοδα του χθες.
Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η διαπίστωση και της παγκόσμιας κοινότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η χώρα μας ανακτά ξανά και σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών.

Αυτή η νέα αφετηρία θα υποβοηθηθεί από 3 νέα στοιχεία  : α. Το γεγονός ότι η νέα οικονομία γεννάει νέες αναπτυξιακές, καινοτομικές προτεραιότητες, β. Το περιορισμό του κράτους στο ρόλο παρόχου υπηρεσιών από εκείνον του εργοδότη η προστατευομένου επιχειρηματία γ. Την αποενοχοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικής δράσης που ωθεί νέους στην επιχειρηματικότητα ανατρέποντας κοινωνικά πρότυπα δεκαετιών.

Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα - Νέο ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη)

Η κρίση μας έκανε σοφότερους, είδαμε καλύτερα τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας.
Καταλάβαμε όχι μόνο πόσο σημαντικό είναι τα δημοσιονομικά μας να είναι υγιή, αλλά και πόσο σημαντικό να έχεις εξωστρεφή, παραγωγική και δημιουργική οικονομία, διότι τα ελλείμματα ήταν όχι μόνο μεγάλα αλλά και δίδυμα κι αυτό εξηγεί το βάθος και την ένταση της κρίσης.
Πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι ξεκινάει η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020.
Με βάση τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα της κρίσης, είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσετε το μέλλον αξιοποιώντας τους πολύτιμους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα (περίπου €19.5 δισεκατομμύρια) και στην περιοχή (περίπου €772 εκατομμύρια για την Κεντρική Μακεδονία) για τα επόμενα 7 χρόνια.
Το ερώτημα είναι πως θα αξιοποιήσουμε τους πόρους αυτούς για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα.
Το νέο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ταμείων είναι ούτως ή άλλως πιο απαιτητικό, τόσο από πλευράς προϋποθέσεων, όσο και από πλευράς περιεχομένου.
Στη νέα προγραμματική περίοδο, απαιτείται μεγαλύτερη ιεράρχηση, μεγαλύτερη έμφαση σε λίγες και συνεκτικές προτεραιότητες, μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και στο περιβάλλον και μικρότερη στις υποδομές όπου έχουν γίνει ήδη πολλά. Απαιτείται επίσης υψηλή συσχέτιση με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα και την στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Η διαφορετική αυτή ιεράρχηση αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το Πρόγραμμα που συμβολικά ονομάζεται «Επανεκκίνηση» θα είναι το μεγαλύτερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ (που αλλάζει όνομα και θα αποκαλείται πια Εταιρικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη). Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία και θα φέρει 4 δις τα επόμενα 7 χρόνια σε 9 τομείς αιχμής στη καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η καινοτομία θα διαπερνά πια οριζόντια όλες τις δράσεις και οι σχετικές δαπάνες διπλασιάζονται από το 4% στο 8% του συνόλου του προϋπολογισμού.
Η έμφαση σε αυτές τις 3 λέξεις -επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία- είναι το κλειδί για να υπερβούμε την κρίση με βιώσιμο τρόπο και να δημιουργήσουμε έξυπνη ανάπτυξη, κτίζοντας μια οικονομία που παράγει πλούτο. Αυτή την ώρα της οικονομικής επανεκκίνησης, υπάρχουν όμως και 4 συντρέχοντες παράγοντες που πρέπει να δούμε και μάλιστα επειγόντως : α. Την στήριξη σε ιδέες και σχέδια, όχι σε ομάδες και δίκτυα, β. Τη ριζική αναμόρφωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που προστατεύει τους λίγους και εμποδίζει  τους πολλούς, γ. Την ενίσχυση της ρευστότητας με νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δ. Την αλλαγή νοοτροπίας που προτιμά τη κουλτούρα των επιδοτήσεων από εκείνη του επιχειρηματικού ρίσκου.

Προτεραιότητες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο - Θεσσαλονίκη και Μακεδονία

Να δούμε το μέλλον έξυπνα, ευέλικτα, με τρόπο καινοτόμο, αποφεύγοντας τον πειρασμό των εύκολων λύσεων, ενθαρρύνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο.
Η λογική αυτή είναι αναγκαία ώστε κάθε περιοχή και κάθε πόλη να αναλάβει τις καλύτερες πρωτοβουλίες προσαρμοσμένες στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις προοπτικές της.
Κανείς δεν είναι σε θέση να σας υποδείξει ποιες πρέπει να είναι οι στρατηγικές επιλογές για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, ορισμένες επισημάνσεις ίσως φανούν χρήσιμες.
Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ίσως τη μεγαλύτερη αναλογία νέων στην Ελλάδα: τα τέσσερα Πανεπιστήμια της πόλης έχουν περίπου 150.000 φοιτητές, που μαζί με τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, δημιουργούν ένα πληθυσμό 200.000 νέων ανθρώπων που ζουν στην πόλη. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κατοίκων του κέντρου και το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της πόλης.
Είναι ένα δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Είναι πια καιρός τα Πανεπιστήμια να παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία
Καινοτόμες και ευέλικτες προσεγγίσεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και στη βιομηχανική και μεταποιητική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας. Σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τους άλλους μόνο στη βάση του φθηνού κόστους, μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην υψηλή προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης όπως: το design των προϊόντων, η έρευνα και ανάπτυξη, το marketing, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα logistics και η πληροφορική.
Η κρίση κάνει ήδη τους νέους να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκρηξη των Ελληνικών startups τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό και από Ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως το Ταμείο JEREMIE και το EIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που χρηματοδότησαν πολλά funds που στήριξαν με τη σειρά τους τις stΠαρά την κρίση, οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη, δεν μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν. Ενώ μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων επισκεπτών (κατά 6% από το 2010 στο 2013), η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε και ξεπεράστηκε από την αύξηση των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών (π.χ. 2010-2013 αύξηση Ρώσων 271%, Τούρκων 166% και Ισραηλινών 258%). Παρατηρείται μάλιστα σημαντική αύξηση επισκεπτών από νέες χώρες προέλευσης (π.χ. Λιβύη).
Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τη διεθνή ελκυστικότητα της πόλης και ενισχύεται και με την άφιξη νέων αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Σκεφτείτε πως μπορείτε να αξιοποιήσετε και ενισχύσετε καλύτερα αυτή τη ζήτηση, σχεδιάζοντας δράσεις και αξιοποιώντας πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Αναλύστε την, δείτε τις χώρες προέλευσης, τα κίνητρα των επισκέψεων, βελτιώστε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που αναζητούν οι επισκέπτες, ανοίξτε νέες αγορές με βάση την εμπειρία αυτή.
Σκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.  Η γεωγραφική θέση της οποίας την καλεί να λειτουργεί ως Μητρόπολη μιας ευρύτατης περιοχής.
Η ενίσχυση της λειτουργίας της Θεσσαλονίκης ως διεθνής πόλος περνά μέσα από την ενίσχυση συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, για την αύξηση των επισκέψεων όπως:
η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο διεθνή χάρτη των City breaks,
η προσφορά ποικιλίας εμπειριών και δυνατοτήτων από τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τη γαστρονομία, το εμπόριο, αξιοποιώντας και τις μοναδικές δυνατότητες θρησκευτικού, θαλάσσιου και χειμερινού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή,
η ενίσχυση της Θεσσαλονίκης ως πόλο γνώσης, καινοτομίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών,η συνεχή προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών events, όπως η ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Στοχεύστε στην ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, στην εξειδίκευση με την ανάπτυξη μοναδικών προϊόντων και λειτουργιών και στην αριστεία.
Αποφύγετε τη διασπορά και τις γενικές προσεγγίσεις, κάτι συνέβη στη χώρα μας ειδικά με τα προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων στο παρελθόν.
Συγκεντρώστε τους πόρους σε συγκεκριμένους στόχους που θα είναι ορατοί.


Αυτή η ενδεικτική περιγραφή πιθανών αναπτυξιακών στοχεύσεων θα ήταν ατελής αν αγνοούσε ίσως τον πιο καταλυτικό παράγοντα για το μέλλον της πόλης και της περιοχής: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ώρα για την δυναμική λειτουργία του λιμανιού από ιδιώτη πάροχο που θα απογειώσει όχι μόνο τις λιμενικές υπηρεσίες αλλά και τους πολλούς συνδεδεμένους τομείς (logistics, σιδηρόδρομο, μεταποίηση, ασφαλιστικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες) ήταν χθες. Πολλά - ίσως και όλα - απ´ όσα συζητάμε σήμερα θα διευκολυνθούν θεαματικά από μια τέτοια εξέλιξη. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2008, έχουμε τώρα ξανά  μια νέα ευκαιρία. Ας μη την χάσουμε. Ο Πειραιάς αλλά και οι υπόλοιποι λιμένες της Μεσογείου που σας ανταγωνίζονται σε τέτοια βάση δείχνουν τον δρόμο.

Οι περιοχές που πρωτοστατούν είναι αυτές που παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.
Σκεφτείτε καινοτόμα, σκεφτείτε σε μεγάλη κλίμακα, στοχεύστε ψηλά.
Διαλέξτε τις λύσεις που σας ταιριάζουν με συνεννόηση και συναίνεση.

Προτεραιότητα στην υψηλή προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο φθηνό κόστος.


Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από ένα αποκαλυπτικό Big Bang. Θα είναι η λύση μιας πολυπαργοντικής εξίσωσης με πολλές αναγκαίες δράσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.


Εξωστρέφεια, καινοτομία και συναίνεση ταιριάζουν στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΕ θα σταθεί και πάλι αρωγός, αλλά το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια. Ευχαριστώ για τη τιμητική πρόσκληση και τη πολύτιμη ευκαιρία για διάλογο.

 






 
Σχόλια (0)add
Γράψτε το σχόλιο σας
μικρότερο | μεγαλύτερο

security image
Πληκτρολόγησε τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες


busy
Τελευταία ανανέωση ( 02.05.14 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla