Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1122194

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτη online
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8 Εκτύπωση
27.04.09

Συνέντευξη στον Περικλή Βασιλόπουλο

- ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Καλημέρα
Μ.Σ: Καλημέρα κ. Βασιλόπουλε.
ΔΗΜ: Αυτή η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει πάρα πολλά ζητήματα. Ίσως όχι από αυτά που θα λέγαμε κεντρικής πολιτικής σημασίας, αλλά αφορούν ενεργειακά πακέτα, καθημερινότητα, περιαγωγή..
Μ.Σ: Ναι, το Κοινοβούλιο σε αυτή την Ολομέλεια έκανε μια προσπάθεια, πολύ έξυπνη κατά τη γνώμη μου, να συνδέσει την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές . Γιατί όλα αυτά τα θέματα τα οποία αναφέρατε και τα οποία είδαμε αυτή τη βδομάδα εδώ είναι θέματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα του πολίτη. Μιλάμε για την ενέργεια, μιλάμε για τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας , για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και ‘ένα άλλο μεγάλο πακέτο μέτρων , το οποίο θα υιοθετηθεί σε λίγες ώρες σήμερα, που θα είναι η πρώτη συνεκτική δέσμη ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία έτσι ώστε να μην υποφέρει ποτέ ξανά στο μέλλον από αυτές τις καταστάσεις του άναρχου αγγλοσαξονικού μοντέλου που επιμόλυνε την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΗΜ: Για να πάμε λοιπόν σε αυτό το θέμα.. Τί περιλαμβάνει;  Αυτό είναι ένα πρώτο κύμα νομοθετικών μέτρων που χρειαζόμαστε επειγόντως στην Ευρώπη ειδικά σε αυτά τα σημεία που η κρίση αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες του συστήματος. Υπάρχουν αυτοί οι μεγάλοι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας .. Μία υποβάθμιση να κάνουν σε μια χώρα , η χώρα πληρώνει κατ’ ελάχιστο 1% επιπλέον στο λεγόμενο spread , το άνοιγμα δηλαδή των επιτοκίων, και όταν μιλάμε για ποσά  250 δις ευρώ  χρέους, αυτό θα μπορούσε να είναι περίπου 200 εκ ευρώ , 500 εκ. ευρώ, 1 δις..
- Μ.Σ:  Ήρθε λοιπόν η ώρα αυτοί οι κύριοι να λειτουργήσουν για πρώτη φορά μέσα σε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως κανόνας που να διέπει τη λειτουργία τους. Λειτουργούσαν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα στη βάση μερικών αυτορυθμίσεων που μεταξύ τους συμφωνούσαν. Τις περισσότερες φορές ήταν και κρίνοντες και κρινόμενοι γιατί πολλές από τις τράπεζες και τα ιδρύματα τα χρηματοπιστωτικά που αξιολογούσαν , διακινούσαν προϊόντα τα οποία οι ίδιοι οίκοι παρήγαγαν. Να το πω απλά, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είδαν το παγόβουνο να έρχεται πάνω στο Τιτανικό γιατί δεν είχαν καμιά υποχρέωση ελέγχου και εποπτείας από τις δημόσιες αρχές. Ήταν αυτό το εκκεντρικό αγγλοσαξονικό μοντέλο ότι «αφήστε τα πράγματα να πάνε μόνα τους , η αγορά θα βρει τις λύσεις»  . Για πρώτη φορά τώρα η Ευρώπη σηκώνει μια ασπίδα προστασίας, νομοθετικής προστασίας για τον ευρωπαίο πολίτη . Αυτό που ξέρει να κάνει με επιτυχία η ΕΕ, κοινούς κανόνες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μέσα από αυτές τις νομοθετικές δράσεις- και θα ακολουθήσουν και άλλες- δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά στο μέλλον η Ευρώπη στην ανάγκη να υποστεί τις συνέπειες καταστάσεων που δεν θα ελέγχει.
- ΔΗΜ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους οίκους αξιολόγησης διότι έχουν σχέση όπως είπαμε πριν και με την πιστοληπτική ικανότητα και της Ευρώπης και των χωρών μελών της . Παρ’ όλα αυτά ίσως το σημαντικότερο θέμα και αυτό πρέπει να ακολουθήσει ίσως με το καινούριο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , είναι να βρεθεί ένας τρόπος συντονισμένης εποπτείας του τραπεζικού και του παρατραπεζικού ας πούμε  των επενδυτικών τραπεζών στα πλαίσια της ΕΕ και ιδίως των τριάντα, σαράντα μεγάλων διευρωπαϊκών ομίλων. Έτσι δεν είναι;
- Μ.Σ: Αυτό που λέτε έχει ήδη δρομολογηθεί. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων το συζήτησαν . έχει ιδρυθεί και μάλιστα έχει υποβάλλει το πόρισμά της η Επιτροπή που συστάθηκε για αυτό και θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει. Δηλαδή πέρα από την πρώτη αυτή αντίδραση στις συνέπειες της κρίσης, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε πρέπει να χτίσουμε μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη , νε ελέγχονται δηλαδή οι μεγάλοι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, γιατί δεν μπορεί η οικονομία να είναι παγκοσμιοποιημένη και οι ροές του χρήματος υπερεθνικές , ενώ οι δομές ελέγχου και εποπτείας- όπου αυτοί υπάρχουν- να είναι εθνικοί. Πρέπει να διορθώσουμε την ασυμμετρία, πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο σύστημα , να τα δούμε όλα από την αρχή. Και η κρίση μας δίνει μια ευκαιρία να το κάνουμε αυτό.
- ΔΗΜ: Αυτό είναι αλήθεια και η δουλειά του επόμενου Κοινοβουλίου θα είναι πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη σε αυτόν τον τομέα. Εδώ όμως υπάρχουν και οι εθνικές προτιμήσεις . Τα μεγάλα κράτη αλλά και τα μικρά, που δεν αφήνουν να εμπλακεί πολύ η ΕΕ. Υπάρχει το ευρώ που είναι το κοινό νόμισμα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , αλλά στο θέμα της εποπτείας που είναι και τριπλή γιατί είναι διαφορετική η εποπτεία σε εθνικό επίπεδο των τραπεζών , διαφορετική των ασφαλιστικών εταιρειών και διαφορετική η εποπτεία των κεφαλαιαγορών. Σκεφτείτε τώρα : επί 3, επί 27.. Εκεί τα κράτη δεν πολυθέλουν ευρωπαϊκή συναίνεση. Τι λέτε εσείς ;
Μ.Σ: Εγώ λέω αυτό που συζητήσαμε χθες με τον κ. Larosiere, ο οποίος μας έκανε την τιμή και ήρθε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε μια κλειστή συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Μας είπε, λίγο πολύ αυτό που σας λέω κι εγώ, ότι αύριο τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τα ξανακάνουμε όλα από την αρχή και οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις θα καμφθούν διότι η επιθυμία των πολιτών ξεπερνάει τις όποιες αμφιβολίες. Μίλησε μάλιστα και για ένα σύστημα «καπουτσίνο» της επίβλεψης, δηλαδή θα υπάρχει ένα στρώμα επίβλεψης και εποπτείας που θα είναι σίγουρα σε εθνικό επίπεδο γιατί και οι εθνικές αρχές πρέπει να ελέγχουν την χρηματοπιστωτική κατάσταση στη χώρα τους , αλλά μετά θ υπάρχει και ένα σύστημα συλλογικής εποπτείας, ευρωπαϊκό και ένα από τα ζητούμενα είναι πού θα σταθεί αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα. Θα είναι ένας οργανισμός ξεχωριστός, θα είναι ένα παρακλάδι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Θα το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Όλα αυτά τα θέματα θα τα δούμε σύντομα.
ΔΗΜ: Είναι καθοριστικά θέματα και ίσως είναι ο δρόμος να πειστούν και οι πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, γιατί απ’ ότι φαίνεται δεν πείθονται ακόμα,  όπως δείχνει και το Ευρωβαρόμετρο..
Μ.Σ: Έχουμε ένα παράδοξο στην Ελλάδα κ. Βασιλόπουλε με το Ευρωβαρόμετρο.  Διότι όταν ρωτούνται οι Έλληνες «Ξέρετε πότε έχουμε ευρωεκλογές; Θα πάτε να ψηφίσετε;», τα νούμερα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, βέβαια καλύτερα από αλλού, αλλά όταν το Ευρωβαρόμετρο ρωτάει «σε ποιους θεσμούς έχετε εμπιστοσύνη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;», τότε βλέπετε ότι η ΕΕ έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης.
- ΔΗΜ: Και είναι ακόμα πιο έντονο από αυτό που λέτε γιατί δημοσίευσε  την προηγούμενη Κυριακή, νομίζω το Βήμα, μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι στις ενέργειες επιτήρησης που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ , θεωρείτε ότι είναι κακή παρέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά μας θέματα ή κάνει καλό στην ελληνική οικονομία; Το 75% απαντά ότι πολύ καλά κάνει η ΕΕ γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ίδιους μας τους πολιτικούς.
Μ.Σ: Μετά από πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις  νομίζω ότι όλα αυτά ανάγονται στην εξής απλή σκέψη: Ότι πολλοί ακόμα στην Ελλάδα μιλάνε για την Ευρώπη σαν οι ίδιοι να μην είμαστε κομμάτι της Ευρώπης . Δηλαδή υπάρχει μια απόσταση από την Ευρώπη ψυχική, όχι γεωγραφική. Ενώ την αναγνωρίζουμε ως φορέα επίλυσης προβλημάτων , μας λείπει αυτή ταύτιση, η ψυχική, η ιδιοκτησιακή αν θέλετε με την Ευρώπη της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι. Εγώ ελπίζω κ. Βασιλόπουλε ότι στην προεκλογική εκστρατεία που θα ξεκινήσει σε λίγο όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν.
- ΔΗΜ: Το ερώτημα βέβαια παραμένει διότι στις άλλες χώρες , κυρίως της κεντρικές χώρες της ΕΕ  που δεν νιώθουν αυτή τη ψυχική απόσταση που λέτε και εκεί δεν έχει πειστεί ο κόσμος -όταν βγάζουμε ποσοστά 35% διάθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές- ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική κρίση ή στην καθημερινότητα.   
- Μ.Σ: Εγώ νομίζω ότι στην αντίληψη των πολιτών έχει εντυπωθεί αλλά δεν είναι αυτό που θα τους κάνει να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με τον ίδιο ενθουσιασμό που το κάνουν στις εθνικές εκλογές . Βέβαια και στην Αμερική ξέρετε ο Πρόεδρος Ομπάμα εξελέγη με ένα ποσοστό συμμετοχής 42-43% , κανένας δεν αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση του. Εγώ πιστεύω αυτό το παιχνίδι των αριθμών, είναι σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει θα συνεχίσει να είναι ο μόνος φορέας άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης στην Ευρώπη, το μόνο θεσμικό όργανο που μπορεί δικαιολογημένα να αντιπροσωπεύει τους πολίτες και ξαναλέω ότι έχουμε μια συλλογική υποχρέωση εμείς οι πολιτικοί, ο τύπος, η κοινωνία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι παραγωγικές τάξεις, να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για την Ευρώπη.
ΔΗΜ: Σχετικά με αυτά που λέγατε προηγουμένως, με το τί ασχολήθηκε αυτή τη βδομάδα η Ολομέλεια του Στρασβούργου, με τόσα σημαντικά ζητήματα, εγώ σαν τρίτος θα είχα πειστεί για τη σημασία που έχει στην καθημερινότητά μου: ενεργειακή εξοικονόμηση, ο περιορισμός των τελών  περιαγωγής των  κινητών τηλεφώνων .
- Μ.Σ: Ο μόνος τρόπος για να κάνουμε την Ευρώπη «μόδα» , να την κάνουμε φιλική είναι ακριβώς αυτό: να παντρέψουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές . Δεν πρέπει να μιλάμε για μια Ευρώπη των ειδικών, των τεχνοκρατών , των τραπεζιτών, ούτε για μια Ευρώπη των συζητήσεων . Αυτά δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη ούτε την κοινωνία . Η κοινωνία θέλει να δει τι προστιθέμενη αξία φέρνει η Ευρώπη στην καθημερινή ζωή. Αν το κάνουμε αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε την ΕΕ «μόδα»
- ΔΗΜ: Η 25χρονη εμπειρία σας στα ευρωπαϊκά θέματα πιστεύω σας έχει κάνει πολύ πειστικό , όχι η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει «μόδα», αλλά και χρήσιμη μόδα . Σας ευχαριστώ πολύ κ. Σχοινά
Μ.Σ: Κι εγώ, καλή σας μέρα.

Τελευταία ανανέωση ( 27.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla