Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1099179

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" Εκτύπωση
01.04.09

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Βιώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι την οικονομική κρίση με την ίδια ένταση που τη βιώνουν οι Έλληνες;

Η κρίση είναι παγκόσμια και είναι βαθιά. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις συνέπειες. Μάλιστα θα έλεγα ότι στην Ευρώπη πολλές χώρες βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης περισσότερο από ότι η Ελλάδα: η χρεωκοπία της Ισλανδίας, η έκρηξη της οικιστικής "φούσκας" στην Ισπανία, οι μαζικές απολύσεις στις αγγλικές και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και οι συνεχιζόμενες απεργίες στη Γαλλία το αποδεικνύουν. Εμείς εδώ κλονιζόμαστε αλλά αντέχουμε. Οι συλλογικές άμυνες της Ευρωζώνης στη δική μας περίπτωση λειτουργούν σωστά και το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε συνδυασμό με παρόμοιες ευρωπαϊκές δράσεις βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θα πρέπει βέβαια να δούμε την εξέλιξη της κρίσης μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα των μεγεθών του τουρισμού, ενός εξαιρετικά κρίσιμου για τη χώρα μας παράγοντα.

Αισθάνεστε ότι το ερχόμενο Καλοκαίρι οι πολίτες θα ψηφίσουν για Ευρωεκλογές ή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Ελπίζω ειλικρινά ότι στις 7 Ιουνίου θα ψηφίσουμε για το πάντρεμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής με τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Δε συμφωνώ ότι το ένα αποκλείει το άλλο, αντίθετα πιστεύω ότι τα πολιτικά διακυβεύματα της επόμενης πενταετίας στην Ευρώπη έχουν ευθεία διασύνδεση με την εθνική πολιτική. Αναφέρομαι στο μέλλον των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και της Κοινοτικής Πολιτικής Γεωργίας για μετά το 2013, για την Ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση και για την διευθέτηση των εκκρεμών εθνικών μας θεμάτων (Σκόπια, Κυπριακό, Ευρω-τουρκικές σχέσεις) στο ευρω-κοινοτικό πλαίσιο. Δεν ξεχνώ και θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, καταναλωτών, διατροφικής ασφάλειας για τα οποία η Ε.Ε. έχει λύσεις.

Ποια άποψη έχετε για τις προτάσεις που γίνονται να ηγηθεί το ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας;

Έχω την τύχη να γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ ιδιαίτερα τον Σταύρο Δήμα ως μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Όμως, η σύνθεση και η ηγεσία του ευρωψηφοδελτίου άπτονται της αρμοδιότητας του Προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος, δεν είναι δική μου δουλειά. Το μόνο που θα έλεγα εγώ είναι ότι ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης κόσμησε με την παρουσία του την ηγεσία του ευρωψηφοδελτίου μας και έχει βάλει τον πήχη ψηλά. 

Πως βλέπετε –αντίστοιχα- την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ο τ. Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης;

Δεν επιθυμώ να κάνω εισπήδηση -για να χρησιμοποιήσω έναν εκκλησιαστικό όρο- σε άλλους κομματικούς χώρους. Με το ΠΑΣΟΚ θα αντιπαρατεθούμε σε πολιτικό επίπεδο με επιχειρήματα, πρόγραμμα και τη δύναμη των ιδεών μας. Οι πολίτες θα κρίνουν.

Πιστεύετε ότι είχε μετρήσιμα πολιτικά αποτελέσματα για τη ΝΔ η έκκληση του Πρωθυπουργού για συναίνεση και η επιμονή του σ’ αυτή;

Η επιμονή του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας στη συναίνεση εδράζεται στην αντίληψη ότι στους τωρινούς καιρούς εξαιρετικής αβεβαιότητας που μας περιβάλλει, απαιτείται υπευθυνότητα, μέτρο και σύνεση, όχι κραυγές, λαϊκισμοί και ατάκες. Η μικρόψυχη αντιμετώπιση των προτάσεων του Πρωθυπουργού από την αντιπολίτευση δείχνει δυστυχώς ότι ο πολιτικός μας πολιτισμός δεν έχει ακόμα κατακτήσει αυτούς τους στόχους. Σε κάθε περίπτωση η πρότασή μας για συναίνεση παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί τον σπόρο που ελπίζω κάποια στιγμή να φυτρώσει στο πολιτικό μας τοπίο.

Είστε υπέρ ή κατά των «δίδυμων» εκλογών τον Ιούνιο και γιατί;

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη μόλις 19 μήνες πριν, έχει πλήρη πολιτική νομιμοποίηση και στηρίζεται από συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ζωντανό κομματικό μηχανισμό. Οδεύουμε προς τις Ευρωεκλογές γεμάτοι αυτοπεποίθηση και πίστη στη νίκη. Δεν είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε άλλη εκλογική διάσταση θα προσέφερε κάτι καινούργιο ή χρήσιμο στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα σήμερα. Δεν είναι η ώρα για να "κάνουμε ταμείο". Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας.

Θα βλέπατε συνεργασίες κομμάτων στην επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση (όποτε αυτή γίνει); Για παράδειγμα, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ ή το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ;

Οι συνεργασίες προκύπτουν από την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Δεν επιβάλλονται εκ των άνω. Σε κάθε περίπτωση είμαι προσωπικά υπέρμαχος της συναίνεσης για τη δημιουργία ενός μετώπου υπευθυνότητας που θα πάει τη χώρα μπροστά εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν και εάν το επιβάλει η κοινωνία. Δεν νοούνται τέτοιου είδους συμφωνίες σε "εργαστηριακές" συνθήκες.

Κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις ορισμένοι σχολιάζουν ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πιστώνεται σε δράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά σε σφάλματα ή παραλείψεις της Κυβέρνησης. Τις συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις;

Δεν είμαι οπαδός της σχολής της ομφαλοσκόπησης. Με ενδιαφέρει το μέλλον κι αυτά που έχουμε μπροστά μας. Για ο,τι έγινε στο παρελθόν καλό ή κακό, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα. Το ζητούμενο είναι τώρα η μάχη των ιδεών και η κατάκτηση των στόχων που απαιτούν οι πολίτες στο δύσκολο σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. 

Κάποιοι στη ΝΔ φροντίζουν κατά καιρούς να ανοίγουν συζήτηση για την επόμενη μέρα. Πιστεύετε ότι εάν ηττηθεί η ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να παραμείνει ο Κώστας Καραμανλής Αρχηγός του κόμματος;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του κόμματός μας στην μεταπολίτευση, κέρδισε δύο φορές εθνικές εκλογές και άλλες δύο ευρωεκλογές, και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολλών ως υπεύθυνος αρχηγός, της σχολής του είναι και όχι του φαίνεσθαι. Όποιος επιχειρήσει να κλονίσει αυτή την εικόνα θα πρέπει και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία.

Τελευταία ανανέωση ( 01.04.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla