Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 746281

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8 Εκτύπωση
30.01.09

ΔΗΜ: Κύριε Σχοινά καλημέρα σας
Μ.Σ: Καλημέρα σας κύριε Βασιλόπουλε
ΔΗΜ: Ας ξεκινήσουμε με ορισμένα θέματα επικαιρότητας στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή στο γραφείο του Πρωθυπουργού εγκρίνεται η τελική πρόταση για το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Επιτροπή για να συζητηθεί και να εγκριθεί μετά και από το ECOFIN . Πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη οικονομικά και σε σχέση και με την Ελλάδα;
Μ.Σ: Κοιτάξτε, αφετηριακό σημείο για αυτή τη συζήτηση είναι ότι και η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Βρισκόμαστε, θα έλεγα, στο χειρότερο σημείο της δημοσιονομικής καταιγίδας. Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα ετοιμάζει, υιοθετεί και θα στείλει ένα αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα οικονομικά  μεγέθη στην Ευρώπη. Σας υπενθυμίζω, μόνο πέρυσι, το 2008, η Commission χρειάστηκε να αναθεωρήσει πέντε φορές τις προβλέψεις της για τα στοιχεία της Ευρωζώνης . Αυτή η αβεβαιότητα λοιπόν, η οποία είναι το κυρίαρχο συστατικό της κατάστασης σήμερα , αφορά και εμάς, αφορά όλες τις οικονομίες και με αυτή τη λογική προλαβαίνω την ερώτηση ορισμένων οι οποίοι θα πουν «Μα μόλις πριν από λίγο ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, είχαμε άλλα νούμερα…». Όλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την αίρεση καταστάσεων που είναι απρόβλεπτες, που είναι γρήγορες και ελπίζω να βρούμε σύντομα αυτό το γερό σανίδι να πατήσουμε έτσι ώστε του χρόνου τα πράγματα να πάνε καλύτερα.   

- ΔΗΜ: Από την άλλη πλευρά βεβαίως δεν αναιρούνται οι βασικές προβλέψεις και για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης γενικά στην ΕΕ. Υπάρχει μια χαλάρωση. Όλοι οι επίσημοι φορείς αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μιλάει για μια δημιουργική εφαρμογή, αλλά όχι για ανατροπή. Εκεί θα ήθελα να μας βοηθήσετε να καταλάβουν και οι ακροατές μας. Αυτός ο μηχανισμός της επιτήρησης – που βγήκαμε εμείς από την επιτήρηση πριν από ένα χρόνο- τώρα είμαστε μαζί με άλλες χώρες με τις νέες εκτιμήσεις για το έλλειμμα υποψήφιες να περάσουμε πάλι στην επιτήρηση. Μπορεί και να τη γλιτώσουμε..
Μ.Σ: Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με τον όρο «επιτήρηση» που φοβάμαι ότι είναι μια ελληνική πατέντα. Αυτός ο όρος δεν υπάρχει στις Συνθήκες. Είναι ένας όρος που εφερεύθη στην ελληνική πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» για να περιγράψει αυτό που οι Συνθήκες λένε « διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος» . Η Συνθήκη δηλαδή ξεκάθαρα ορίζει τι συμβαίνει όταν κάποια από τις χώρες – μέλη τις Ευρωζώνης ξεπερνάει το έλλειμμα που η ίδια η Συνθήκη θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής στην ΟΝΕ. Όπως σωστά είπατε, εμείς πριν από λίγα χρόνια με την απογραφή αποκαλύψαμε ένα έλλειμμα που ήταν περίπου στο 7,5% και στα χαρτιά φαινόταν 1,5%. Με τις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής σε καιρούς μη κρίσης , βγήκαμε από τη διαδικασία του ελλείμματος και τώρα βρισκόμαστε με άλλα εφτά κράτη μέλη στη διαδικασία που ξανά περνάμε το 3% .
- ΔΗΜ: Όμως από τους εφτά, μόνο εμείς έχουμε για δύο συνεχόμενα χρόνια πάνω από το 3% και έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από όλους.
Μ.Σ: Ναι αλλά από τους εφτά υπάρχουν και πολλοί που έχουν ανεργία γύρω στο 19% ενώ εμείς έχουμε 9%, υπάρχουν πολλοί που το έλλειμμά τους αγγίζει το 7%. Άρα βλέπετε λοιπόν ότι η Συνθήκη θα εφαρμοστεί για όλους. Ο καθένας μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση είναι «ανοιχτός σε διαφορετικά μέτωπα» . Το τι θα συμβεί τώρα- για να ξανάρθω στην ερώτησή σας- είναι το εξής: θα κινηθεί η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για όλες αυτές τις χώρες ..
ΔΗΜ: Και τις εφτά..
- Μ.Σ: Και τις εφτά. Αυτή είναι η δική μου προσωπική εκτίμηση. Και όπως συμβαίνει πάντοτε το ECOFIN , δηλαδή το Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, που έχει και τον τελευταίο λόγο, θα αποφασίσει μέσα από αυτή τη διαδικασία, μέσα σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα κληθεί η κάθε μία χώρα να προσαρμοστεί και να επανέλθει στα υγιή οικονομικά. Έχοντας όμως, όπως σωστά είπατε, σαν βασικό κριτήριο, ότι εδώ βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική κατάσταση. Δεν είμαστε στις εποχές των «παχιών αγελάδων», είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και ευτυχώς που το Σύμφωνο Σταθερότητας που τα προβλέπει όλα αυτά, το αναθεωρήσαμε το 2005 με τέτοια τόπο που να αναγνωρίζει την πιθανότητα να συμβούν έκτακτα γεγονότα που θα σπρώξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στα άκρα. Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση, τη εξηγώ με απλό τρόπο ώστε να απομυθοποιήσουμε όλο αυτό, ότι πρόκειται για κυρωτικές διαδικασίες ή για υπερεθνικά δικαστήρια που θα μας καθίσουν στο σκαμνί κτλ..
ΔΗΜ: Τα υπερεθνικά δικαστήρια είναι άλλα.. Διάβαζα τώρα, ότι  το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, μια ιστορία που είχε ξεκινήσει το 2002, τα λεγόμενα «φρουτάκια», η Εισαγγελέας του Δικαστηρίου κάνει αίτηση – και προτείνει και η Commission μάλιστα- να πληρώνουμε, επειδή δεν έχουμε συμμορφωθεί έξι χρόνια μετά,  36.000€ το κράτος κάθε μέρα και συμπληρωματικά 9.000€ κάθε μέρα το 2006 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι Δικαστήριο και για την υπόθεση με τα «φρουτάκια»  θα πληρώνουμε. Μπορεί βέβαια να κερδίσουμε την υπόθεση..
- Μ.Σ: Είναι η τρίτη υπόθεση που φτάνει στη φάση του προστίμου. Μετά τον Κουρουπητό στα Χανιά όπου πληρώσαμε, μετά την Ολυμπιακή, αυτή είναι η τρίτη υπόθεση. Αλλά πρέπει να σας πω ότι και στις τρεις υποθέσεις , με εξαίρεση τον Κουρουπητό που πληρώσαμε όντως, υπάρχει δυνατότητα για ένα τελικό συμβιβασμό και τελική λύση χωρίς πρόστιμο αν η Κυβέρνηση τελευταία στιγμή έρθει σε συνεννόηση με την  Επιτροπή ώστε να αρθούν οι συνέπειες αυτής της αρνητικής εξέλιξης.
ΔΗΜ: Άρα λοιπόν λέτε ότι μπορεί τελικά να μην πληρώσουμε.. Αν και τελικά είναι καλό και για του έλληνες πολίτες και για το πολιτικό δυναμικό να μάθουμε. Να πληρώσουμε για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να το ξανακάνουμε.
- Μ.Σ: Εμένα κ. Βασιλόπουλε ως Έλληνα και ως Ευρωβουλευτή δεν με αντιπροσωπεύει αυτό το επιχείρημα. Δηλαδή ότι πρέπει να μας πει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να κάνουμε το αυτονόητο … Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να έχουμε μια συνεχή προσαρμογή στα κοινοτικά δρώμενα . Όχι να φτάνουμε στο πρόβλημα όταν η κατάσταση είναι πια στο απροχώρητο, αλλά όπως όλοι κάνουν, να έχουμε ναι συνεχή προσαρμογή με την ΕΕ, να λέμε τα προβλήματά μας, να υπερασπιζόμαστε τα δίκια μας και φυσικά να δεχόμαστε τις παρατηρήσεις.
ΔΗΜ: Πολύ σωστά. Άρα , για να κλείσουμε αυτό το θέμα, το καλύτερο για εμάς θα ήταν –ακόμα και να μπούμε στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος- να έχουμε  μια χρονική περίοδο η οποία να μας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε με ένα ήπιο τρόπο, να μην είναι πολύ στενός..
- Μ.Σ: Σαφέστατα. Και όπως σας είπα το κάθε πρόγραμμα προσαρμογής για καθέναν από τους οχτώ, ας τους πούμε «παραβάτες», θα είναι προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Αλλά η διαδικασία θα κινηθεί για όλους.
ΔΗΜ: Κύριε Σχοινά, σε δύο λεπτά αν μπορείτε, τη βοήθειά σας για το θέμα των συμπληρωματικών, ενδεχομένως εθνικού τύπου, επιδοτήσεων στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Εξηγείστε μας τι ισχύει γενικά.
- Μ.Σ: Κοιτάξτε, η γεωργική πολιτική στην ΕΕ είναι μια κοινή πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι οι εθνικές παρεμβάσεις , αυτό που λέγαμε παλιά η εθνικοποίηση της κοινής γεωργικής πολιτικής είναι κάτι που είναι έξω από τη λογική των Βρυξελλών. Θυμίζω ότι εμείς με άλλες νότιες χώρες και τη Γαλλία, δώσαμε μεγάλες μάχες για να αποτραπεί η εθνικοποίηση της κοινής γεωργικής πολιτικής που την ήθελαν η Βόρειοι για να μπορούν να πληρώνουν a la carte. Τι συμβαίνει όμως τώρα. Αυτή είναι η γενική αρχή. Δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σε ένα κράτος μέλος , μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να μπορέσει να στηρίξει συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής με τρόπους που δεν θα έχουν χρηματοδότηση στην παραγωγή αυτή καθ’ αυτή , αλλά με τρόπους που θα συνδέονται με την ιδιότητα του αγρότη.
- ΔΗΜ: Υπάρχει δηλαδή μια τέτοια έμμεση δυνατότητα , δεν είναι η μόνη δυνατότητα η αποζημίωση για καταστροφές.
- Μ.Σ: Δηλαδή να σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχουν πολλοί πόροι στο ΕΣΠΑ- και θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι στο μέλλον- που επιτρέπουν τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος χωρίς αναγκαστικά να μιλάμε για πληρωμή με χρήμα εθνικό. Με στήριξη του γεωργού επειδή έχει την ιδιότητα του γεωργού. Με αγροτικές υποδομές, με αγροτουρισμό, με ποιοτικές παρεμβάσεις στα τρόφιμα. Πέρα από το μεγάλο ποσό των αποζημιώσεων το οποίο είναι επίσης παραδεκτό, το δέχεται το Κοινοτικό Δίκαιο. Αυτό που το Κοινοτικό Δίκαιο δεν δέχεται, είναι από ένα κράτος μέλος με εθνικούς πόρους να δίνει κρατικές ενισχύσεις στην παραγωγή στρεβλώνοντας αυτό που είναι κατά βάση κοινοτικό.
ΔΗΜ: Κύριε Σχοινά, όπως πάντα η γνώμη σας, ασχέτως πού ανήκετε, είναι πάντα χρήσιμες για τη διευκρίνιση των κοινοτικών πρακτικών και νομοθεσιών. Η εμπειρία σας βοηθάει. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Μ.Σ: Και γω σας ευχαριστώ.

Τελευταία ανανέωση ( 11.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2020 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla