Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ για το 48ωρο και τα γεγονότα στην Ελλάδα.
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097451

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στον Ρ/Σ ΝΕΤ για το 48ωρο και τα γεγονότα στην Ελλάδα. Εκτύπωση
18.12.08

ΝΕΤ 105.8

ΔΗ :Καλησπερίζω τον Μαργαρίτη Σχοινά, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Μ.Σ: Καλησπέρα κυρία Κορόβηλα.
ΔΗ: Πού σας βρίσκουμε;
- Μ.Σ: Με βρίσκετε στο Στρασβούργο..
ΔΗ: Στο Στρασβούργο όπου σήμερα συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εν συντομία ο ανταποκριτής της ΝΕΤ μας έδωσε  την είδηση, θέλω να μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω για τη σημασία της.
Μ.Σ: Κοιτάξτε, πιστεύω είναι μια μεγάλη μέρα για το Κοινοβούλιο η σημερινή, γιατί με την ψήφο του που είχε ευρύτατη διακομματική στήριξη , κατέστησε σαφές ότι θέλει να είναι ένας έντιμος υπερασπιστής αυτών των αξιών που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήσαμε στην Ευρώπη για τις εργασιακές μας σχέσεις. Η κοινή θέση του Συμβουλίου, που άφηνε ανοιχτή την πόρτα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, που βόλευε μερικές χώρες αγγλοσαξονικές και αυτό που μάθαμε να λέμε "Νέα Ευρώπη'',  δεν πέρασε . Πρυτάνευσε η λογική, πρυτάνευσαν αυτές οι αρχές του ευρωπαϊκού εργασιακού μοντέλου που πιστεύουν – και πολύ περισσότερο σε καιρούς της κρίσης όπως η σημερινή – ότι στην Ευρώπη δεν μπορούμε να κάνουμε τα ωράρια των εργαζομένων λάστιχο. Και τώρα η ευθύνη έρχεται ξανά στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης , οι οποίοι θα πρέπει να διαβουλευθούν μαζί μας και να βρουν μια συμβιβαστική λύση πολύ κοντά σε αυτά που ψηφίσαμε σήμερα.

- ΔΗ: Η ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση – και αναφέρομαι στην Υπουργό Απασχόλησης την κα Πετραλιά – χαιρετίζει και υποδέχεται την σημερινή απόφαση στο Στρασβούργο με χαρά και ικανοποίηση.
Μ.Σ: Σας υπενθυμίζω ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, επανειλημμένα είχε εκφραστεί υπέρ του 48ωρου και σε σχέση με τη δική μας ομάδα, της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ όλη την καταστροφολογία ορισμένων αποδείξαμε σήμερα  ότι συντεταγμένα  ενισχύσαμε αυτές τις πολιτικές θέσεις της χώρας μας με επάρκεια και περάσαμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη , αντίθετα με ορισμένες φωνές που συχνά θέλουν να λένε ότι η Ευρώπη είναι απειλή για τους εργαζόμενους, ότι αντιμάχεται τα λαϊκά δίκαια, η Ευρώπη είναι μια δύναμη καλού και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόδειξε .
ΔΗ: Ως τέτοια θέλουμε να την αισθανόμαστε γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ μαύρα τα πράγματα . Σε κάθε περίπτωση όμως να πούμε ότι υπήρχε ομόφωνη στάση και ψήφος όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.
Μ.Σ: Είναι αλήθεια αυτό. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίξαμε  σχεδόν ομόφωνα αυτή την προσέγγιση . Ξεκινήσαμε – και πιστεύω ότι παίχτηκε και ένα παιχνίδι πόκερ στις ψηφοφορίες - στηρίζοντας πρώτα εκείνες τις τροπολογίες που προέβλεπαν τη συνολική απόρριψη της κοινής θέσης και μετά κλιμακώσαμε την παρέμβασή μας έτσι ώστε να τη βελτιώσουμε σε τέτοιο σημείο ώστε να αναγκάσουμε το Συμβούλιο των Υπουργών να ξανασκεφτεί την κοινή θέση του Ιουνίου , η οποία όντως ήταν πολύ επικίνδυνη γιατί άφηνε  τις πόρτες ανοιχτές σε ενδεχόμενες ακρότητες στις εργασιακές σχέσεις.
ΔΗ: Μάλιστα. Κινηθήκατε δηλαδή  κατά κάποιον τόπο στρατηγικά. Να συζητήσουμε τώρα το άλλο θέμα που απασχολεί την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες , την δημόσια εικόνα της Ελλάδας αυτό το διάστημα εκτός συνόρων.
- Μ.Σ: Κοιτάξτε, είχαμε πολλά χρόνια να δούμε την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου . Τουλάχιστον εγώ τελευταία φορά που θυμάμαι κάλυψη των ελληνικών υποθέσεων σε τέτοια έκταση ήταν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας . Πράγμα που σημαίνει ότι τα γεγονότα στην Ελλάδα άγγιξαν πολλούς στην Ευρώπη . Εκεί η δική μου η αντίληψη είναι ότι στην Ευρώπη προσπάθησαν γνήσια να καταλάβουν αν αυτό το κύμα διαμαρτυρίας ήταν μια γνήσια λαϊκή εξέγερση ή ήταν αντιεξουσιαστικό κίνημα βίας. Πιστεύω η απάντηση δεν έχει γίνει ακόμα σαφής . Συζήτησα με πολλούς συναδέλφους και δημοσιογράφους ξένους , οι οποίοι επισήμαναν όπως επισήμανα και εγώ, ότι  η εξέγερση δεν είχε συνθήματα κοινωνικού περιεχομένου , είχε μια μονοσήμαντη διάσταση κατά της αστυνομίας και της αυθαιρεσίας των δυνάμεων καταστολής. Τα λέω όλα αυτά για να σας δείξω ότι και εδώ υπάρχει προβληματισμός για την έκταση των φαινομένων αλλά δεν έχει ακόμα υπάρξει κατανόηση όλου του εύρους των αιτιών που τις γέννησαν .
ΔΗ: Η αλήθεια είναι πως όταν ένα φαινόμενο κοινωνικό, γιατί είναι κοινωνικό φαινόμενο ακόμα και αν έχει τα χαρακτηριστικά της βίας , που δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα το έχουν και αυτό το χαρακτηριστικό, είναι σε εξέλιξη, είναι ζωντανό ακόμη, ίσως η αποτίμησή του είναι λιγάκι δύσκολη.
Μ.Σ: Να σας πω κάτι που το είπε και ο Πρόεδρος Σαρκοζί χθες, εδώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν ρωτήθηκε σχετικά. Είπε ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις  στην Ευρώπη, οι εργατικές, οι αγροτικές , γίνονται χωρίς κουκούλες. Γίνονται με τους διαδηλωτές στο δρόμο να κοιτάνε στα μάτια την κοινωνία. Γίνονται στο κοινοβούλιο. Εκλογές κερδίζονται και χάνονται πάνω σε γνήσια θέματα κοινωνικής αιχμής. Το θέαμα πολλών κουκουλοφόρων που για να εκφράσουν κοινωνικές απόψεις και κοινωνική πολιτική κριτική αν θέλετε , φτάνει στις βιτρίνες των καταστημάτων, δεν σηματοδοτεί την γνήσια κοινωνική ανάγνωση του φαινομένου, την οποία ακόμα διερευνούμε . Έχετε δίκιο ότι πρόκειται για τέτοιες αιτίες , αλλά το μαζικό κύμα βίας και οι κουκούλες έχουν αδικήσει  αυτή την πλευρά στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινωνικής γνώμης. Αυτή είναι η δική μου προσωπική αντίληψη.
ΔΗ: Σίγουρα. Και επειδή τα επεισόδια, οι καταστροφές και οι λεηλασίες προβάλλονται εκτενέστατα και στον ευρωπαϊκό τύπο, δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που υπερισχύει. Αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να αδικούμε και αυτή τη γενιά των 15χρονων παιδιών που δεν φορά κουκούλες και που αναστατωμένη, ίσως χωρίς να έχει σαφή προσανατολισμό και σαφή βηματισμό, είναι ανάστατη στους δρόμους.
- Μ.Σ: Εμείς δεν την αδικούμε καθόλου . Πιστεύω ότι η πολιτική τάξη σύσσωμη στην Ελλάδα δεν την αδικεί, ο τύπος δεν την αδικεί, την αδικούν όμως οι κουκουλοφόροι που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, πιστεύω εγώ, αυτό το γνήσιο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας των νέων , οι οποίοι στη σημερινή Ευρώπη πολλά πράγματα ακόμα τα αναζητούν , αυτά που για μας ενδεχομένως ήταν δεδομένα ή αυτονόητα τώρα είναι ζητούμενα . Αυτό το γνήσιο κοινωνικό κίνημα αδικείται σαφέστατα όταν η εικόνα που προβάλλεται διεθνώς, είναι η εικόνα των σπασμένων χριστουγεννιάτικων βιτρινών στους ελληνικούς δρόμους και του κυνηγητού με την αστυνομία.
- ΔΗ: Έτσι είναι. Κύριε Σχοινά να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.
Μ.Σ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταία ανανέωση ( 18.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla