Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ενημέρωση της Πελοποννήσου"
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097671

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ενημέρωση της Πελοποννήσου" Εκτύπωση
17.12.08

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαργαρίτη Σχοινά στην Εφημερίδα "Ενημέρωση Πελοποννήσου".
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008.

1. Από τον Οκτώβριο του 2007 είστε Ευρωβουλευτής, ο ένας χρόνος ήταν αρκετός ώστε να προσαρμοστείτε στο ρόλο σας;

Μπορεί να είμαι "νέος" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Για 17 χρόνια εργαζόμουν ως μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέσεις ευθύνης και χειρίστηκα πολλά θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδιέφεραν άμεσα τη χώρα μας. Η πολυετής εμπειρία μου στις Βρυξέλλες, συνέβαλε σημαντικά στην ομαλή προσαρμογή μου στο νέο ρόλο του Ευρωβουλευτή, στην αποτελεσματική αντιπροσώπευση των ελλήνων πολιτών αλλά και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας από τη νέα μου θέση.


2. Τώρα που ζήσατε τη ζωή και το ρόλο του Ευρωβουλευτή θα επιδιώξετε να είστε εκ νέου Ευρωβουλευτής μετά τον Ιούνιο του 2009;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που εκλέγεται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες. Ο ρόλος των Ευρωβουλευτών είναι να συμμετέχουν άμεσα στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, να ασκούν έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αποφασίζουν με ποιόν τρόπο και πού θα δαπανηθούν τα χρήματα του Κοινοτικού προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι η εμπειρία μου αλλά και η ολόψυχη δέσμευση μου στις παραπάνω συγκεκριμένες απαιτήσεις του αξιώματος του Ευρωβουλευτή θα εκτιμηθούν ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι στη διάθεση του κόμματος μου.


3. Νιώθετε με τις παρεμβάσεις σας ότι επιδράτε στο αύριο της Ελλάδας;

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 90% της νομοθετικής διαδικασίας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ επηρεάζουν άμεσα τις εθνικές διοικήσεις των κρατών-μελών άρα και τους πολίτες. Αναμφισβήτητα, με το έργο του το ΕΚ συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας, παρόλο που δυστυχώς αρκετές φορές δεν προβάλει επαρκώς τις μεγάλες του επιτυχίες. Θα αναφέρω ενδεικτικά ένα παράδειγμα: Η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας όπως επίσης και η μείωση του κόστους περιαγωγής συνέβαλε καθοριστικά στην εξυπηρέτηση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρωπαίων χρηστών, οι οποίοι πλέον μπορούν να ταξιδέψουν και να μιλούν με τους οικείους τους χωρίς το φόβο υπέρογκων λογαριασμών. Πρόκειται για μια από τις πολλές απτές αποφάσεις της Ε.Ε. που καθορίζουν την καθημερινότητα του πολίτη στην σημερινή Ευρώπη. Η Ευρώπη κάνει τη διαφορά και οι πολίτες πρέπει να το ξέρουν.

 
4. Πόσο έχει επιδράσει στην προσωπική σας ζωή η επαγγελματική σας καριέρα;

Είναι βέβαιο ότι η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις έχει διαμορφώσει και ένα σύνολο αξιών και συμπεριφορών που επηρεάζουν αποφασιστικά τη ζωή μου. Επιμένω στον διάλογο, στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων, στην αποφυγή του εύκολου εντυπωσιασμού, στην υπεράσπιση της πολυπολιτισμικής προσέγγισης. Η κατανόηση του άλλου και η υπέρβαση των αντιθέσεων μέσα από τη σύνθεση ιδεών, αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση της Ενωμένης Ευρώπης αλλά οδηγεί και σε αλάνθαστη ατομική στάση ζωής.


5. Οι Έλληνες πιστεύετε πως εκτιμούν τον ρόλο των Ευρωβουλευτών και το έργο τους;

Πιστεύω πως ναι και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό των ελλήνων που συμμετέχει στις Ευρωεκλογές είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συμπολίτες μας συμμετέχουν, ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουν λόγο στα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Χρειάζεται βέβαια περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση για το ρόλο των Ευρωβουλευτών και ελπίζω ότι οι έξι μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 θα αποτελέσουν μια λαμπρή ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla