Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Ομιλίες arrow Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ιμβριακής Ένωσης
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1099215

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Ιμβριακής Ένωσης Εκτύπωση
14.12.08

Image  «80 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» 

                                                                                                    

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας- Θράκης που αποδεικνύει το αυτονόητο: ότι η συντήρηση της ιστορικής μνήμης είναι μόνο νοητή με την υπεράσπιση των εθνικών και πολιτιστικών μας δικαίων στα χώματα όπου έζησαν για αιώνες οι Έλληνες όπως είναι η Ίμβρος και η Τένεδος.

Ως Μακεδόνας Ευρωβουλευτής αλλά και ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας , νιώθω βαριά την ευθύνη της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων και της δικαίωσης του ξεριζωμένου Ελληνισμού που με τόσο συνέπεια αντιπροσωπεύετε για παραπάνω από 80 χρόνια.


Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία έχει και καθοριστική σημασία και για τον δικό σας αγώνα. Η Τουρκία ως υποψήφιο προς ένταξη κράτος υφίσταται την συνεχή βάσανο της αξιολόγησης από την Ευρώπη όλων των αναχρονιστικών νομικών διατάξεων τις οποίες πρέπει και να αποβάλει αν θέλει να αφήσει πίσω της τα « ανατολίτικα» χαρακτηριστικά της και να αποκτήσει σταδιακά πρότυπα ευρωπαϊκής συμπεριφοράς και αξιών.  

Σε αυτό το πλαίσιο των ευρω -τουρκικών σχέσεων στο οποίο η Ελλάδα έχει εντάξει  από το 2004 και τις δικές μας εθνικές επιδιώξεις, μπορούμε σήμερα να εντοπίσουμε θετικές αλλά και αρνητικές εξελίξεις :

Στις θετικές πρέπει οπωσδήποτε να επισημάνουμε με δικαιολογημένη ικανοποίηση την στήριξη της Ευρώπης όπως αυτή προκύπτει 1) από την Έκθεση καταπέλτη Γκρος
για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και η διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που μας γεμίζει όλους με ελπίδες για τη συνέχεια 2) Την για τρίτη συνεχόμενη φορά αρνητική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ιδιάζουσας νομικής κατάστασης που η Τουρκία έχει επιβάλλει στην Ίμβρο και την Τένεδο, στα πλαίσια της Έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2007 που θα επικυρώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο  και 3) τη δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταδίκη της τουρκικής κυβέρνησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Πρόκειται για απόφαση σταθμό που δείχνει την αμετακίνητη πρόθεση της Ευρώπης να συνεχίζει να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων στο σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Δυστυχώς οι παραπάνω θετικές εξελίξεις  σκιάζονται από μια ευρύτερη αρνητική διάθεση της Άγκυρας να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις . Παρ’ όλο που η κυβέρνηση Ερντογάν – στα λόγια τουλάχιστον – εκφράζει τη θέλησή της για προσέγγιση στην Ευρώπη, τίποτα συγκεκριμένο δεν έχουμε δει να προκύπτει στη μακρά λίστα δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των Βρυξελλών. Το πανίσχυρο βαθύ κράτος, ο στρατός, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση ορθώνει συνεχή εμπόδια και οχυρώνεται πίσω από στείρες αρνήσεις και αναχρονιστικές πρακτικές που υπονομεύουν και τις όποιες λίγες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα ασφαλές  συμπέρασμα: η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για την Ευρώπη και η Ευρώπη δεν θα δεχθεί ποτέ μια τέτοια Τουρκία ως εταίρο και φερέγγυο συνομιλητή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς , εσείς με τον αγώνα σας σε εθνικά και ευρωπαϊκά φόρα, εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σταματήσουμε να ασκούμε πολιτική και νομική πίεση για την επίτευξη των στόχων μας . Ειδικά για την Ίμβρο και την Τένεδο, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην κατοχύρωση των κληρονομικών δικαιωμάτων στις πατρογονικές περιουσίες (συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων) στην ανατροπή των προσχηματικών τουρκικών νόμων για τους διατηρητέους οικισμούς και την υπερπήδηση των εμποδίων που εγείρει η Τουρκία στη μεγάλη ανοικοδόμηση των εστιών μας στα άγια αυτά χώματα.

 Θα ήθελα να κλείσω αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό μου με μια είδηση: όπως υποσχέθηκα στον καλό μου φίλο τον Παύλο Σταματίδη θα οργανώσω πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 μια επίσκεψη συναδέλφων Ευρωβουλευτών Ελλήνων και ξένων, από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ίμβρο και την Τένεδο με την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Επιθυμία μας είναι να δούμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα επί τόπου, να συνομιλήσουμε με τον κόσμο αλλά και τις αρχές και να σηματοδοτήσουμε με αυτή την επίσκεψη ένα σαφές πιλοτικό μήνυμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη κοινότητα δημοκρατικών ελευθεριών και αξιών που ξέρει και μπορεί να επιβάλλει το δίκιο.

Με αυτές τις σκέψεις σας εκφράζω ακόμη μια φορά τα συγχαρητήριά μου για τον αγώνα σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα με έχετε συμπαραστάτη και αρωγό στον δύσκολο αλλά ευγενή αγώνα σας.
 
 













 
Τελευταία ανανέωση ( 15.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla