Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow ΣΧΟΙΝΑΣ- ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 9.89
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1099287

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
ΣΧΟΙΝΑΣ- ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 9.89 Εκτύπωση
14.11.08

Δημοσιογράφος: Έχουμε μαζί μας δυο νέους ανθρώπους, τους ευρωβουλευτές Μαργαρίτη Σχοινά και Κώστα Μποτόπουλο. Καλημέρα σας κύριοι.
Μ.Σ: Καλημέρα σας
Κ.ΜΠΟ: Καλημέρα σας
Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Θα θέλαμε  τη δική σας εικόνα για το αν και κατά πόσο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και πόσο θα διαρκέσουν οι συνέπειές της. Ας ξεκινήσουμε με τον κ. Σχοινά.
- Μ.Σ:  Καλημέρα κ. Σανταμούρη. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη για το βάθος της κρίσης είναι παρακινδυνευμένη. Ήδη νομίζω ότι βρισκόμαστε στο μέσο της καταιγίδας . Αυτό που εκτιμούσαμε ότι θα συμβεί, ότι ο αντίκτυπος δηλαδή αυτής της αμερικανικής, της αγγλοσαξωνικής κρίσης θα έρθει στην πραγματική οικονομία, άρχισε ήδη να συμβαίνει. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε με τις συντονισμένες άμυνες μας στην ευρωζώνη αλλά και με το εθνικό σχέδιο αντίδρασης  στην κρίση, που είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, να περάσουμε το καράβι απέναντι. Κάθε καπετάνιος που βρίσκεται σε τέτοιες δύσκολες στιγμές , έχει την έγνοια να κρατήσει σταθερή την πορεία με τη σωστή οργάνωση. Πότε θα φτιάξει ο καιρός, θα το δούμε σε βάθος χρόνου.

- Δημοσιογράφος: Κύριε Μποτόπουλε , το καράβι της ΕΕ έχει 27 καπετάνιους. Έχετε την αίσθηση ότι είναι δυνατό να αποκατασταθεί ο αριθμός φωνών για το τι πρέπει να γίνει ώστε η πολιτική της Ευρώπης να είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Κ.ΜΠΟ: Καλημέρα λοιπόν από μένα και στο φίλο μου τον Μαργαρίτη..
Δημοσιογράφος: Άμα λέτε τέτοια θα παρεξηγηθούμε και δεν θα μπορούμε να δώσουμε μια πιστή εικόνα αντιπαλότητας …
- Κ.ΜΠΟ: Η προσωπική φιλία με τον Μαργαρίτη υπάρχει, πρέπει να το γνωρίζουν οι ακροατές. Καταρχήν για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι 27 οι καπετάνιοι. Αυτή τη στιγμή ο καπετάνιος της ΕΕ είναι ένας. Είναι ο Προεδρεύων αυτή τη στιγμή που τυχαίνει να είναι και ο Πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας. Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν στη θέση του Σαρκοζί ήταν ο Πρόεδρος της Σλοβενίας που  ήταν η προηγούμενη προεδρεύουσα χώρα ή ακόμα χειρότερα ο Πρόεδρος της Τσεχίας που είναι η επόμενη προεδρεύουσα χώρα.
Δημοσιογράφος:Το «Διευθυντήριο» ήταν μια κάποια λύση και εποχής ΕΟΚ και της σημερινής..
- Κ.ΜΠΟ: Εδώ δεν είναι διευθυντήριο, είναι ενός ανδρός αρχή. Αυτή είναι εικόνα που υπάρχει. Και με τα αρνητικά της, δηλ ότι έχουμε μια εξαιρετικά κινητική προεδρία χωρίς λήψη υπ’ όψη πολύ ούτε των θεσμικών διαδικασιών, ούτε των οργάνων, κάνει λίγο πολύ ότι θέλει ο Σαρκοζί. Αλλά και με τα θετικά της . Δηλαδή με το γεγονός ότι ένας τόσο δραστήριος άνθρωπος μια τόσο μεγάλης χώρας, κατάφερε- αν και δεν το κάνε από την αρχή- να «παρασύρει» με την καλή έννοια όλη την Ευρώπη προς λύσεις  πιο συλλογικές. Βλέπετε ότι πάει στην Αμερική , κανονίζει παγκόσμιες συσκέψεις . Είναι μία περίπτωση στην οποία η Ευρώπη εμφανίζεται τελικά πολύ δραστήρια και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι χρειάζεται κοινή δράση.
Δημοσιογράφος: κ. Σχοινά με τι ατζέντα θα πάει η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία- όποια κι αν είναι τελικά η μορφή της- στις ΗΠΑ στο G20 την επόμενη Παρασκευή ; Τι θα ζητήσει, τι θα συζητήσει με τους Αμερικάνους;
Μ.Σ: Η ατζέντα σταθεροποιήθηκε μόλις χτες , στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι χρειάζονται μια πολύ συνεκτική πλατφόρμα για να μιλήσουν με τους Αμερικανούς. Οι κοινές αρχές που θα διέπουν αυτή την πλατφόρμα είναι μάλλον απλές: κανόνες, κανόνες, κανόνες. Ζήσαμε και πληρώνουμε τις εκκεντρικότητες  ενός συστήματος όπως του αμερικανικού, που λειτουργούσε ασύδοτα, άναρχα, που επιμόλυνε όχι μόνο το δικό τους χρηματοπιστωτικό σύστημα , αλλά εξήγαγε και την κρίση προς εμάς. Το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο που αποφασίστηκε λοιπόν χθες στις Βρυξέλλες, λέει ότι το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, θα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια.
- Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιος που να λέει «όχι» κ. Σχοινά;
Μ.Σ: Ναι, υπάρχουν πολλοί που μέχρι και λίγους μήνες πριν από την κρίση, θεωρούσαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ήταν μέσα από αυτές τις χαλαρές, αυτοδεσμευτικές μορφές των πρωταγωνιστών του, μέσα από αυτό τον ασύδοτο τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων που κέρδιζαν πολλά λεφτά από το γεγονός ότι το σύστημα λειτουργούσε χωρίς κανόνες. Όλα αυτά θα αλλάξουν. Θα υπάρξει ένα πριν και ένα μετά στο πώς θα οργανωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην παγκόσμια οικονομία μετά από αυτή την κρίση.
Κ.ΜΠΟ: Επιτρέπεται ένα σχόλιο; Για να αρχίσουμε να διαφωνούμε για να γίνει και πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση..
Δημοσιογράφος: κ. Μποτόπουλε, να εμπλουτίσω την απάντησή σας με την απάντηση και σε ένα επιπλέον ερώτημα: ο κ. Παπανδρέου εισηγείται στην Σοσιαλιστική Διεθνή και γίνεται αποδεκτό , να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας εποπτείας του διεθνούς συστήματος που θα καλύπτει 500εκ ανθρώπους, όπως λέει η πλευρά της Διεθνούς . Αυτό φαίνεται να το υποδέχεται θετικά η Ρωσία, η οποία θα προτιμούσε ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη Διεθνή Τράπεζα. Δώστε μας μια εξήγηση πού ανθίσταται των κεντρικών επιλογών των Ευρωπαίων αυτή η πρόταση .
Κ.ΜΠΟ: Ευχαρίστως. Αυτό θα έλεγα να το συνδέσω με την απάντηση στα όσα είπε ο κ. Σχοινάς . Η δικιά μου η άποψη είναι ότι αυτό που φάνηκε δεν είναι οι αδυναμίες ή οι εκκεντρικότητες που είπε ο κ. Σχοινάς του αμερικανικού συστήματος, αλλά οι αδυναμίες, οι δομικές αδυναμίες του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού. Αυτό που λέμε εμείς γενικά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Και ακριβώς αυτό το «κανόνες, κανόνες, κανόνες» που σήμερα θέλετε να γίνεται δεκτό σαν να ήταν κάτι το αυτονόητο, είναι η ουσία όχι του καπιταλισμού, αλλά  του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διαχείρισης του καπιταλισμού. Έχουμε δηλαδή μέσα από την κρίση, την κατανόηση πλέον ότι αυτό που έλεγε η σοσιαλδημοκρατία , ότι ο καπιταλισμός, η οικονομία της αγοράς είναι κάτι μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε , αλλά χρειάζονται κανόνες, χρειάζεται δόμηση, χρειάζεται ανθρώπινο πρόσωπο με δυο λόγια . Αυτό που φαίνεται σαν να συμφωνούσαμε όλοι δεν είναι έτσι, δεν συμφωνούσαμε όλοι. Όσον αφορά την εποπτική αρχή ..
Δημοσιογράφος: Πόσο διαφορετική είναι από αυτή που προτείνει ο Σαρκοζί υπό τον τίτλο «Κανόνες και έλεγχο»;
Κ.ΜΠΟ: Είναι κάτι άλλο τελείως, Είναι κάτι επιπλέον, είναι μια άλλη ιδέα, μια άλλη φιλοσοφία, ένας άλλος δρόμος. Οι «κανόνες, κανόνες, κανόνες» που προτείνει ο Σαρκοζί – και έχουμε ήδη δει τις αρχικές προτάσεις- είναι αυτά που υπήρχαν περίπου, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστούν. Γιατί όπως ξέρετε, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τραπεζικός τομέας, να το πούμε πιο απλά, δεν είχε πρόβλημα έλλειψης κανόνων. Κανόνες υπήρχαν ήδη και ως προς την εποπτεία και ως προς τη ρευστότητα, απλώς αυτό το σύστημα του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού τους έκανε πέρα αυτούς τους κανόνες και κοίταζε μόνο το κέρδος..
- Δημοσιογράφος: Και τους κανόνες τους φέρνουν τα κανόνια που σκάνε σε όλο τον κόσμο . Επειδή αρχίζω να βλέπω μια απόκλιση των απόψεων από ένα σημείο και μετά, να αναλάβουμε και εμείς τον ρόλο που αντιστοιχεί στα μέσα ενημέρωσης  και να ξεκινήσουμε με την κριτική του κ. Μποτόπουλου για τα μέτρα τα οποία ανακοινώνει σταδιακά η κυβέρνηση και αντιστοίχως βεβαίως την άποψη του κ. Σχοινά για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση. Και βεβαίως θα ήθελα το σχόλιο και των δύο στην εκτίμηση-  δεν είναι δική μας, μεταφέρεται από ακροατή από τα μηνύματα που παίρνουμε- ότι ελάχιστα διαφορετικά έχουν να προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της κρίσης και βεβαίως για την κατοχύρωση μιας οικονομικής κατάστασης που εξυπηρετεί τις κυβερνητικές προθέσεις ή επιδιώξεις αντιστοίχως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Να ξεκινήσουμε από τον κ. Μποτόπουλο.
Κ.ΜΠΟ: Καταρχήν δεν θα συμφωνούσα απολύτως με τον φίλο ακροατή . Άλλο είναι η κριτική που πρέπει να γίνει –κάθε κόμμα στην αντιπολίτευση έχει ένα διπλό καθήκον: να κάνει κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση –αυτό είναι ένα κομμάτι και θα σας πω ποια είναι η βασική κριτική που κάνουμε στα μέτρα-   και δεύτερον , να προτείνει τι θα έκανε αν ήταν στην εξουσία. Νομίζω ότι όλη η σειρά των μέτρων που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε γενικές γραμμές αλλά κυρίως που έχει εκτεθεί πλήρως από τον Πρόεδρο Γ. Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά, νομίζω ότι όλη αυτή η αντιμετώπιση της οικονομίας, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων ως προς την φορολόγηση τους, ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας, ως προς τον ρόλο του κράτους , ως προς την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.. κλπ, είναι σε μεγάλο διαφορετική –πάντα μέσα στα πλαίσια του ίδιου συστήματος, δεν προτείνουμε κάποια αλλαγή του οικονομικού συστήματος επαναστατική - , αλλά νομίζω ότι οι προτάσεις μας είναι διαφορετικές. Δυο λόγια και για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που λένε ότι δεν έπρεπε να λάβουμε μέτρα για την  ενίσχυση των τραπεζών..
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν τέτοιοι;
Μ.Σ: Υπάρχουν πολλοί στο κόμμα του κ. Μποτόπουλου κ. Σανταμούρη.
- Κ.ΜΠΟ: Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς. Όλες οι χώρες σε αυτή την περίοδο κρίσης, κάνουν μια προσπάθεια να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα. Η κριτική που ασκούμε εμείς είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης –είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτό το σχέδιο κάθε μέρα αλλάζει, που σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην αρχή και αναγκάζεται να αλλάξει..
- Δημοσιογράφος: Αν βελτιώνεται είναι κακό;
Κ.ΜΠΟ: Όχι, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο καλό από την αρχή.. Αν βελτιώνεται εξαιτίας των προτάσεων μας, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.
Δημοσιογράφος: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω. Οι βελτιώσεις που έχουμε διαπιστώσει ουσιαστικά συνιστούν υιοθέτηση κάποιων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, στον α ή β βαθμό.
Κ.ΜΠΟ: Καταλαβαίνετε αυτό είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ.. Να κάνει δηλαδή κάποιες προτάσεις , οι οποίες κατά τη γνώμη μας να είναι από την αρχή στο σχέδιο και να γίνονται δεκτές από την κυβέρνηση, όπως και να το κάνουμε είναι μία αντιπολιτευτική νίκη. Για να κλείσω, να σας πω πολύ απλά, τα δυο τρία σημεία της κριτικής μας. Το ένα είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει τη διαφάνεια και την εγγύηση της αποτελεσματικότητας που θα έπρεπε ώστε τα χρήματα που θα δοθούν- και είναι πολλά, 28 δις ευρώ- και δεν είναι, όπως εξήγησε και ο κ. Σχοινάς, χρήματα που θα μπουν στις τσέπες των τραπεζιτών από τις τσέπες του κράτους, αλλά είναι πάντως ένα ποσό που δίνεται πολύ μεγάλο που δεν έχει καμία εγγύηση ούτε διαφάνειας , δηλαδή πώς θα γίνει η διαχείρισή του και κυρίως ούτε αποτελεσματικότητας, πώς θα καταλήξει . όχι να μείνει μέσα στο τραπεζικό σύστημα το ίδιο, αλλά να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις , αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία. Αυτή είναι η βασική μας παρατήρηση.
- Δημοσιογράφος: κ. Σχοινά έχετε την αίσθηση ότι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταφέρει να μαζέψει τις σπατάλες; Κι αν δεν το καταφέρνει, πώς είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ;
- Μ.Σ: Θέλω να κάνω πρώτα ένα σχόλιο στην παρατήρηση του ακροατή σας για το ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι ίδιες στην αντιμετώπιση της κρίσης και σε σχέση με αυτό που είπε ο συνάδελφός μου, ο Κώστας Μποτόπουλος. Να μιλήσουμε και λίγο πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών υφίσταται μια μεγάλη πίεση στα αριστερά του , άρα πολύ έντεχνα αρχίζει να παίζει αυτό το χαρτί της αποτυχίας της ελεύθερης οικονομίας , της αποτυχίας του καπιταλιστικού μοντέλου, όλες αυτές οι έννοιες που επιδέξια προσπαθούν να εισάγουν στη πολιτική συζήτηση. Θέλω να σας πω ότι αυτό που απέτυχε θεαματικά δεν είναι η ελεύθερη οικονομία εκεί που λειτουργεί με κανόνες , αλλά το άναρχο αγγλοσαξωνικό μοντέλο που άνθισε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά και η σοσιαλιστική Αγγλία του Μπλερ, οι οποίες για πολλές δεκαετίες δεν δεχόταν καμία από τις ευρωπαϊκές γαλλογερμανικές δομές εποπτείας των αγορών. Είχαν ένα δικό τους σύστημα , έτσι ήθελαν να λειτουργούν και αυτό το σύστημα απέτυχε. Δείτε ποιες είναι οι χώρες που έχουν σήμερα το πρόβλημα το μεγάλο. Είναι αυτές οι οικονομίες που είχαν έκθεση μεγάλη στο αγγλοσαξωνικό  μοντέλο. Η Ισλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία. Οι χώρες που ακολούθησαν το μοντέλο ελεύθερη οικονομία με εποπτεία, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, εμείς. Είχαμε μικρότερη έκθεση. Οπότε δεν δέχομαι αυτό τον λαϊκισμό της ορολογίας..
- Δημοσιογράφος: Επειδή το θέσατε σε πολιτική βάση , συνεπώς θα μπορούσαμε να  υποθέσουμε κ. Σχοινά με βάση τα όσα λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει και την απάντηση για την ενδοπαραταξιακή αντιπαράθεση λαϊκιστών και μη..
Μ.Σ: Θα έρθω και σε αυτό. Περνάω τώρα στο δεύτερο σκέλος της κριτικής μου στο ΠΑΣΟΚ, που είναι η στάση τους για το εθνικό σχέδιο αντίδρασης μέσω τραπεζικού συστήματος. Πολύ σωστά ο Κώστας Μποτόπουλος κρατάει κάποιες αποστάσεις από πολλούς συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ και στην αριστερά γενικότερα, που έκαναν την προσπάθεια να περάσουν την ατάκα «λεφτά για τους πολίτες και όχι για τις τράπεζες ». Αυτή η γραμμή δεν άντεξε ούτε δυο εβδομάδες διότι κατέστη εμφανές ότι οι τράπεζες μόλις κατάλαβαν το πόσο επαρκείς εγγυήσεις συνόδευαν αυτό το κρατικό πακέτο, άρχισαν αμέσως να παίρνουν αποστάσεις. Άρα όλη η κριτική ότι τα χαρίζετε στις τράπεζες, καταρρέει. Σας τα λέω λοιπόν όλα αυτά για να φανούν γιατί ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, όπου η πολιτική στάση και η κριτική της αντιπολίτευσης πρέπει να μετριέται πολύ υπεύθυνα γιατί οι λέξεις αυτές τις δύσκολες στιγμές τις τωρινές, έχουν ειδικό βάρος  και γεννούν πολλές ευθύνες. Κλείνω την πολιτική αυτή αντιπαράθεση, με την άλλη στάση στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Λίγες εβδομάδες πριν ανακοινώσει ο κ.Αλμούνια τις προβλέψεις τις φθινοπωρινές ακούγαμε καταστροφολογία από όλη την πρώτη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, ότι θα ανακοινωθεί η κατάρρευση στο έλλειμμα, ότι θα ξεπεράσουμε ξανά το 3%. Ο κ. Αλμούνια , μόλις την περασμένη Δευτέρα, μας είπε ότι είμαστε πολύ κάτω από το 3% στο έλλειμμα και μέσα στη δημοσιονομική καταιγίδα που γνωρίζει η Ευρώπη, η ελληνική οικονομία είναι από τις πιο ανθεκτικές. Ας αποφασίσει λοιπόν η αντιπολίτευση μια γραμμή υπευθυνότητας , ας μείνουν σε αυτή και ας μιλήσουμε για τα πραγματικά γεγονότα. Ας αφήσουμε την πολιτική της «ατάκας», η οποία μπορεί να βοηθάει ως άμυνα προς την αριστερά, αλλά δεν βοηθάει πιστεύω τον υπεύθυνο πολιτικό διάλογο στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: κ. Σχοινά ανοίγετε μια ατζέντα, η οποία δεν θα τεθεί υπό επεξεργασία από εσάς, δεν έχουμε όμως καμία διαφωνία να τη συζητήσουμε και αυτή. Κύριε Μποτόπουλε, με δυο λέξεις επειδή φτάνουμε στο πλήρωμα του χρόνου, πώς αντιμετωπίζεται αυτού του τύπου την αντιεπιχειρηματολογία από τον κ. Σχοινά; Πώς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη με βάση τις υπαρκτές συνθήκες μια κυβερνητική πολιτική και για την προστασία των πιο αδύναμων και βεβαίως για να κρατήσει τις ισορροπίες της η οικονομία; Και να κλείσουμε εδώ παρακαλώ.
- Κ.ΜΠΟ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία  πολύ δύσκολη στιγμή γιατί έχει τεράστιες δομικές αδυναμίες, που δεν τις έφτιαξε όλες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- εγώ προσπαθώ να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας – αλλά που τις επιδείνωσε δραματικά . Ακούσατε τον κ. Πάπανο, καθηγητή Πανεπιστημίου . Αυτά που είπε είναι απολύτως έτσι. Η οικονομία παρελήφθη σε ένα σημείο Α και πήγε σε ένα σημείο 5 Α πιο κάτω. Ο δημόσιος τομέας που υποτίθεται σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση –που η πρώτη μέριμνα θα ήταν να συρρικνωθεί- αυξήθηκε θεαματικά και μάλιστα μέσα από μικροκομματική λογική. Έγιναν απίστευτες προσλήψεις, έχει φουσκώσει ο δημόσιος τομέας . Για αυτά υπάρχουν στοιχεία, δεν τα λέει το κακό ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα. Όπως επίσης οικονομική πραγματικότητα είναι επίσης – κάτι που επιδέξια κρύβει ο κ. Σχοινάς-  ότι ο κ. Αλμούνια δεν είπε μόνο αυτά και δεν τα είπε και έτσι ακριβώς. Είπε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο 3%. Εκτός από αυτό όμως, αναφέρθηκε και στις τεράστιες δομικές αδυναμίες, το έλλειμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είναι καθαρά πρόβλημα των χειρισμών της τελευταίας κυβερνητικής θητείας. Άρα να μην μικροπολιτικολογούμε, αλλά να μην κρύβουμε και την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Και η αλήθεια είναι ότι η δομική οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτέρεψε δραματικά.
- Δημοσιογράφος: Κύριε Σχοινά, κύριε Μποτόπουλε να σας ευχαριστήσουμε γι αυτή τη συνομιλία ..
- Μ.Σ: Θα πρέπει να την επαναλάβουμε αυτή τη συνομιλία γιατί μείνανε μερικά ερωτήματα αναπάντητα. Αυτή είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ ή αλλού παίρνει μέτρα για να εξοικονομήσει το κράτος δαπάνες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Σχοινά, αν μια ραδιοφωνική εκπομπή αρκούσε για να δοθούν απαντήσεις σε όλα, τότε θα είχαμε μία επιβεβαίωση του ότι η πολιτική είναι πιο αδύναμη και από την οικονομία και από τα μέσα ενημέρωσης. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι , δεν θέλουμε μια τέτοια δύναμη στα χέρια μας. Να ευχαριστήσουμε τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σχοινά Μαργαρίτη και του ΠΑΣΟΚ κ. Μποτόπουλο Κώστα.

Τελευταία ανανέωση ( 14.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla