Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στον Τέρενς Κουίκ, ΝΕΤ 105.8
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1099056

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στον Τέρενς Κουίκ, ΝΕΤ 105.8 Εκτύπωση
05.11.08

Συνέντευξη Μαργαρίτη Σχοινά στο δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ, ΝΕΤ 105,8

-Δημοσιογράφος: Καλημερίζω τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Καλημέρα κ. Σχοινά.
Μ.Σ :Καλημέρα κ. Κουίκ.
Δημοσιογράφος: Προηγουμένως, μιλώντας με τον κ. Μποτόπουλο διαπίστωσα , σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι υπάρχει μια ευφορία στην ελληνική ομάδα των ευρωβουλευτών αν μη τι άλλο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα . Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση;
- Μ.Σ :Δεν χωράει καμία αμφιβολία κ. Κουίκ ότι περιμένουμε σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγει σήμερα στην Αμερική να δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ένα φίλο και εταίρο της Ευρώπης όχι σαν έναν ανταγωνιστή, ούτε σαν ένα εξαγωγέα προβλημάτων όπως ήταν η κατάσταση τα τελευταία οχτώ χρόνια τουλάχιστον. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, όλοι εδώ μοιραζόμαστε την ελπίδα για μια Αμερική πιο υπεύθυνη, πιο φιλική, πιο εταιρική με την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Κάτι το οποίο το είχε διαλύσει ο George Bush. Δεν ήταν καθόλου φιλικός με την Ευρώπη .
Μ.Σ :Κοιτάξτε, είπαμε ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια στις Βρυξέλλες είχαμε μια συνεχή ροή, συνεχή εξαγωγή προβλημάτων από την Αμερική. Σας θυμίζω μερικά : το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της τάσης της αμερικανικής διοίκησης για το περιβάλλον όπου η Ευρώπη πρωταγωνιστεί , η αμερικάνικη διοίκηση Bush ήταν ένα μόνιμο ανάχωμα , η πηγή της οικονομικής κρίσης ήταν αυτή η αχαλίνωτη ρευστότητα μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους ασυδοσίας η οποία γέννησε, μόλυνε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι σχέσεις των Αμερικανών με τη Ρωσία ήταν μια μόνιμη πηγή έντασης την οποία κληρονομούσε πλευρικά και η Ευρώπη. Όλα αυτά θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, θέλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας και θέλουμε να βρούμε ένα νέο εταιρικό πλαίσιο για να δουλέψουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.
- Δημοσιογράφος: κ. Σχοινά, παρ’ όλο που με τον Ομπάμα ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξουν δραστικά και πράγματα που αφορούν την αμερικανική οικονομία που τόσο πολύ έβλαψε σαν ντόμινο την παγκόσμια. Ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα έλεγε τα ξημερώματα στους 250.000 ψηφοφόρους του- πρωτοφανής αριθμός που μαζεύτηκε στο Σικάγο – ότι ο δρόμος είναι μακρύς και μπορεί να μη φτάσει ένας χρόνος αλλά ούτε και μία προεδρική θητεία για να καταφέρουμε αυτό που πρέπει να καταφέρουμε.
- Μ.Σ :Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως την αμερικανική κοινωνία. Εγώ μεταφέροντάς σας το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές της κρίσης που περνάμε, αυτό που περιμένουμε βραχυπρόθεσμα από τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπάρακ Ομπάμα  είναι να συμφωνήσει στο να βάλουμε κάποιους κοινούς κανόνες για να σταθεί στα πόδια του το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα . Θα σας το πω με ένα παράδειγμα : Δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε η οικονομία είναι εντελώς παγκοσμιοποιημένη. Οι ροές κεφαλαίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δρουν παγκόσμια, αλλά η λογοδοσία, οι εθνικές αρχές δημοκρατικού ελέγχου, οι κανόνες, δυστυχώς είναι ακόμη εθνική. Και στην περίπτωση την αμερικάνικη μάλλον ανύπαρκτη. Θέλουμε λοιπόν από τη νέα διοίκηση την αμερικανική να συμφωνήσει μαζί μας, με την Ευρώπη , να βάλουμε ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων, ελέγχου, εποπτείας και λογοδοσίας. Αυτό είναι το πιο επείγον που περιμένουμε από τη νέα ηγεσία στην Ουάσιγκτον.
- Δημοσιογράφος: Σας κάνω , θα έλεγα ίσως ένα «τσουχτερό» ερώτημα,  και αυτό αφορά τον Πρόεδρο της Ευρώπης , ο οποίος ήταν εξαιρετικά ταυτισμένος με την πολιτική Bush. Ποια είναι η θέση του άραγε σήμερα;
Μ.Σ :Αν εννοείτε τον κ. Μπαρόζο, χθες είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην οποία μίλησε και ο ίδιος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, εδώ στις Βρυξέλλες, όπου νομίζω ότι ο Μπαρόζο έκανε ναι προσπάθεια να απαντήσει σε αυτή την «τσουχτερή» παρατήρηση που θέτετε κι εσείς. Είπε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πριν και ένα μετά από την οικονομική κρίση και μυαλά που πριν χρόνια, μήνες ή και εβδομάδες είχαν άλλες  απόψεις , προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Για πολλούς απ’ όσους ήμασταν στο ακροατήριο, αυτό μας φάνηκε να έχει και ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής.
Δημοσιογράφος: Ή προστασίας της θέσης του..
Μ.Σ :Η ερμηνεία μπορεί να είναι διπλή αλλά νομίζω ότι είναι μια πειστική απάντηση στην αιχμηρή σας παρατήρηση, η οποία δεν είναι και λάθος..
Δημοσιογράφος: Πάντως κ. Σχοινά να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο; Αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά να παύουμε να ελπίζουμε στο πρόσωπο του Ομπάμα κάτι καλύτερο;
Μ.Σ :κ. Κουίκ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι η πολιτική ηγεσία που στοχοθετεί και αλλάζει τα πράγματα. Δεν πιστεύω σε αυτή την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι γραφειοκρατίες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και η διοίκηση θέτει και υλοποιεί την πολιτική. Πιστεύω λοιπόν και νομίζω ότι δικαίως πρέπει να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί, ότι η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας σε έναν, τον πιο σημαντικό για την Ευρώπη παγκόσμιο εταίρο, θα σημάνει πολλά και πρακτικά βήματα προς τα εμπρός, σε σχέση με αυτά που ζήσαμε τουλάχιστον τα τελευταία οχτώ χρόνια.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία που είχαμε κ. Σχοινά και καλή σας ημέρα από την Αθήνα.
- Μ.Σ :Κι εγώ, καλή σας ημέρα.

Τελευταία ανανέωση ( 08.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla