Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στην ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' της Λάρισας
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097764

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στην ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' της Λάρισας Εκτύπωση
02.11.08

Εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' της Λάρισας
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

*Απ' ότι διαπιστώνω το προεκλογικό σκηνικό στις Βρυξέλλες, αν και απέχουμε λίγους μήνες από τις εκλογές είναι υποτονικό. Γιατί;

-Η συζήτηση πράγματι για τις ευρωεκλογές μέχρι τώρα γίνεται σε ένα πλαίσιο απογοητευτικό. Αρκεί να σας πω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη χώρα μας, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε καταρχήν για «χαλαρή ψήφο», εν συνεχεία για «δημοψήφισμα» και αύριο ποιος ξέρει τι. Το ενδιαφέρον των πολιτικών αναλυτών εξαντλείται στην ονοματολογία. Δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη οι ευρωεκλογές ως μια πρωτογενής μορφή πολιτικής έκφρασης. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στην αρχή του 2009 και θα έχει ένα μίγμα ισχυρής εσωτερικής επικαιρότητας και λίγη ευρωπαϊκή. Τα κόμματα πρέπει να συνδυάσουν τα εθνικά θέματα μέσα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια. Όταν ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομική κρίση, πρέπει τα κόμματα να αναδείξουν τι έκανε η ευρωζώνη για τους 'Έλληνες καταθέτες και αποταμιευτές. 'Όταν στην Ελλάδα συζητείται το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει τα κόμματα να ενημερώσουν τους πολίτες για τη στάση που κράτησαν στο ευρωκοινοβούλιο. Μπορούμε να παντρέψουμε τα εθνικά ζητήματα με τα ευρωπαϊκά.


*Μπορεί να επηρεάσει η κρίση, τον προϋπολογισμό της εθνικής οικονομίας;

-Όλες οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη τους την κρίση και να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό με βάση τη διεθνή κατάσταση. Ακόμη και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που είχαν καταρτίσει τους προϋπολογισμούς αναγκάστηκαν να τους αναπροσαρμόσουν. Η ελληνική οικονομία ανέπτυξε τα στερεότυπα ότι στη Νότια Ευρώπη γίνονται λάθη και η Βόρεια τα διορθώνει. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύονται στη χώρα μας οι αντοχές μας.

*Σε μια τόσο ρευστή διεθνή οικονομική κατάσταση, μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική;

-Μπορεί αρκεί να στηρίζεται στην πραγματική οικονομία. 'Όχι στο «χάιδεμα των αυτιών» και στην ικανοποίηση των συντεχνιακών συμφερόντων. Κοινωνική πολιτική δεν είναι να συντηρείς μια αρρωστημένη κατάσταση με την Ολυμπιακή Αεροπορία ή τον ΟΣΕ, αλλά να βρίσκεις πόρους να δώσεις το επίδομα θέρμανσης ή να συγκροτήσεις το Ταμείο Φτώχειας.

*Αλήθεια πως προέκυψε το οικονομικό αδιέξοδο;

-Λόγω της εκκεντρικότητας του Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο είχε μια εξαιρετική πιστότητα, την οποία μοίρασε ασύστολα. Στην Αμερική οι Τράπεζες δανείζουν 32 δολάρια για 1 δολάριο πραγματικής κατάθεσης, ενώ στην Ευρώπη δανείζουμε 12 δολάρια για ένα πραγματικό δολάριο κατάθεσης. Αυτή η μέθοδος μόλυνε με τα «τοξικά απόβλητα» τις αμερικανικές τράπεζες και όσους στην Ευρώπη «βλακωδώς» επένδυσαν σε αυτές και δημιούργησαν το πρόβλημα.

*Τελικά ποιο μοντέλο οικονομίας είναι το ιδανικότερο, αφού ούτε το  Σκανδιναβικό που επικαλούνταν το ΠΑΣΟΚ, ούτε το καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας που υπηρετεί η ΝΔ
έχουν αποδώσει;

-Η ζωή απέδειξε ότι το «αγγλοσαξονικό μοντέλο» είναι το πιο εκτεθειμένο στις καταχρήσεις και στην ασυδοσία των τραπεζών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί με νομοθετικό σύστημα αλλά με συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι παράγοντες της αγοράς, έθεσαν. Αυτό το μοντέλο δημιούργησε μια τακτική, στην οποία όσοι επένδυαν, δεν λογοδοτούσαν. Βραχυπρόθεσμα έφερνε κάποια αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα έφερε την κρίση. Το «Σκανδιναβικό μοντέλο» δεν αποδείχτηκε το σωστό όχημα για την κρίση, αφού η Ισλανδία για παράδειγμα βιώνει τη χειρότερη στιγμή της. Όλες οι χώρες -πλην ΟΝΕ- στη Σκανδιναβία έχουν μετανιώσει για την οικονομική μοναξιά τους. Το καλύτερο  μοντέλο θεωρώ είναι το «γαλλογερμανικό», με τη σωστή δοσολογία αγοράς και κανόνων. Η ευρωζώνη με τους σωστούς κανόνες της αγοράς -που θέτει η ΕΚΤ- είναι μια επιπρόσθετη άγκυρα σιγουριάς
για το συγκεκριμένο μοντέλο.

* Η κρατικοποίηση των τραπεζών είναι ένα πλήγμα για το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας;

   
Η κρίση θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο . Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τεθούν υπερεθνικοί κανόνες και στην Ευρώπη, να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των εισροών, αυστηροί κανόνες για τις πληρωμές των τραπεζικών στελεχών, που ήταν στενά συνδεδεμένες με το σύστημα «πούλα αγόραζε» κ.λπ. 'Έλεγχος και για τους οργανισμούς που κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών. Να δώσουμε έμφαση και στο «Ο» της ΟΝΕ, όχι μόνο στο «Ν». Είναι μια χρυσή ευκαιρία να τη δούμε με όλα τα χαρακτηριστικά της.

 
 * Σχετικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, θα σταλεί πολιικό μήνυμα; Φοβάστε την αντίδραση των ψηφοφόρων που δεν θα στηριχθούν στην ευρωπαϊκή σας δραστηριότητα, αλλά στην απόγνωση τους για τα αδιέξοδα της οικονομίας;

-Σε 3 βασικούς άξονες θα κινηθεί το προεκλογικό σκηνικό για τις ευρωεκλογές και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα σαν ΝΔ και ΕΛΚ. Ο πρώτος παράγοντας είναι πως αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση. Οι 'Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει ότι οι αρχιτέκτονες της περίφημης συμφωνίας του Παρισιού ήταν άνθρωποι του ΕΛΚ, όπως ο πρόεδρος Σαρκοζί και ο Κώστας Καραμανλής. Ο δεύτερος άξονας είναι τα εθνικά μας θέματα. Κάθε φορά που χρειαστήκαμε το ΕΛΚ το είχαμε σαν χώρα. Και στο Βουκουρέστι και στην έκθεση «Μέγιερ» και στις διενέξεις μας με την Τουρκία Το τρίτο τέλος ζήτημα είναι η καθημερινότητα, τα σύνορα, η λαθρομετανάστευση, όπου το ΕΛΚ προώθησε το Σύμφωνο Μετανάστευσης επί Γαλλικής προεδρίας, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων κ.λπ. Σχετικά με τους λαθρομετανάστες τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα δέχονται μια τρομακτική εισαγωγή λαθρομεταναστών από τους υπόλοιπους «24». Για πρώτη φορά όμως προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2009 αυξημένα κονδύλια για την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων μας και αυτό είναι μια κατάκτηση. Αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα ο έλεγχος των συνόρων αλλά ταυτόχρονα απαιτείτε και διάθεση συνεργασίας και από τα εμπλεκόμενα κράτη, όπως π.χ. από την Τουρκία.

* Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής;

- Σαφέστατα υπάρχουν. Για παράδειγμα στη νομισματική κρίση, εμείς στη ΝΔ κινηθήκαμε σε ένα πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης στήριξαν τις τράπεζες, στηρίζοντας έτσι και τους καταθέτες. Η κυρίαρχη σοσιαλιστική άποψη ήταν όχι λεφτά για τις τράπεζες. Αν δεν στηριχθούν οι τράπεζες, πώς θα στηριχθεί ο πολίτης που ανησυχεί για τις καταθέσεις του, πώς θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης για επενδύσεις. Η στάση του ΕΛΚ αναφορικά με την Τουρκία είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο να αποδείξει η γείτονα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις της για τον ευρωπαϊκό δρόμο, το Σοσιαλιστικό κόμμα θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε.

* Η αντιπολίτευση έχει επικρίνει την κυβέρνηση πως βρήκε τα χρήματα να σώσει τις τράπεζες και δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με τα χαμηλά εισοδήματα..

- Αυτός είναι ένας «οικονομικός λαϊκισμός». Οι εγγυήσεις των καταθέσεων δεν δίνονται με πραγματικές πληρωμές, δεν σημαίνει δηλαδή ότι οι κυβερνήσεις θα επιβαρύνουν τους πολίτες, μέσω των προϋπολογισμών τους. Το κράτος ουσιαστικά εγγυάται με το γενικό λογιστήριο όλα αυτά που ενδεχομένως θα συμβούν σε μία οικονομική κατάρρευση. Και επειδή πάνω απ' όλα οικονομία σημαίνει ψυχολογία, η εγγύηση παράγει τον καθησυχασμό του οικονομικού συστήματος. Οι ατάκες του τύπου «λεφτά για τον πολίτη και όχι για τις τράπεζες» δεν βοηθούν κανέναν.


* Ποια είναι η σχέση σας με το Νομό Λάρισας;

- Παρόλο που η εκλογική μου περιφέρεια είναι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, έχω ιδιαίτερους δεσμούς με τη Λάρισα, καθώς υπηρέτησα το στρατιωτικό μου και απέκτησα πολλούς φίλους, με τους οποίους συναντιέμαι συχνά και παρακολουθώ τη ραγδαία εξέλιξή της. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απ' ότι διαπίστωσα και στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Περιφερειών στις Βρυξέλλες, είναι πολλές.




 
Τελευταία ανανέωση ( 02.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla