Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη Μαργαρίτη Σχοινά στο " Βήμα"
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097733

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη Μαργαρίτη Σχοινά στο " Βήμα" Εκτύπωση
16.09.08

Εφημερίδα Το Βήμα , 16 Σεπτεμβρίου 2008

1)  Ε: Που οφείλεται ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ;

ImageΑπ: Ο υψηλός πληθωρισμός είναι εισαγόμενος στην ΕΕ και οφείλεται κατά βάση σε εξωγενείς παράγοντες: στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, των τροφίμων, αλλά και στις ολοένα αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία. Το φαινόμενο δυστυχώς επιδεινώνεται από τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν το χρηματιστήριο και στρέφονται στις πρώτες ύλες, την αδιαφάνεια στην αγορά πετρελαιοειδών και φυσικά στον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η κρίση των αμερικάνικων "subprimes" στην παγκόσμια αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


2) Ε: Πως αντιμετωπίζει η ΕΕ τον πληθωρισμό;

Απ: Χρειαζόμαστε άμεση δράση στη ρίζα του κακού, στις αιτίες που παράγουν τον πληθωρισμό: Πρώτον, συνεχή μάχη κατά των καρτέλ του πετρελαίου τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όπου ο OPEC λειτουργεί ανεξέλεγκτα με την ΕΕ να παρακολουθεί αντί να πιέζει, αλλά και στην εσωτερική αγορά όπου οι αρχές ανταγωνισμού πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση υπέρ των πολιτών. Δεύτερον, περισσότερα τρόφιμα στις αγορές με στήριξη όχι απλώς του γεωργικού εισοδήματος αλλά της αγροτικής παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ. Τρίτον, η κοινωνία να προσαρμοστεί σε μια νέα "πράσινη" ευρωπαϊκή οικονομία με λιγότερους ρύπους και περισσότερη υπευθυνότητα.

3) Ε: Πως σχολιάζετε τη στάση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Απ: Η "παραδοσιακή" αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού με την αύξηση των επιτοκίων είναι τεχνικά εξηγήσιμη αλλά πολιτικά ανεπαρκής. Θυμίζει θεραπεία συμπτωμάτων με παυσίπονα, ενώ χρειαζόμαστε φαρμακευτική αγωγή εναντίον των ιών που προκαλούν την ασθένεια. Δράση στις αιτίες που τον παράγουν, όχι στα συνακόλουθα που προκύπτουν στην αγορά χρήματος.

4) Ε: Πως αξιολογείτε τη μάχη κατά του πληθωρισμού στη χώρα μας;

Απ: Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Πέρα από τις συλλογικές της άμυνες μαζί με τους εταίρους στην ευρωζώνη, πιστεύω ότι η χώρα μας οφείλει να ολοκληρώσει το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία: το άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά και την προώθηση δυναμικών πολιτικών εναντίον των καρτέλ. Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους πολίτες-καταναλωτές, ιδιαίτερα από τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.

5) Ε: Είστε Μέλος στις Επιτροπές Προϋπολογισμού και Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δύσκολους καιρούς. Υποχρέωση ή ευθύνη;

Απ: Μεγάλη ευθύνη για έναν "παλιό" στις ευρωπαϊκές υποθέσεις αλλά "νέο" στην πολιτική. Οι τομείς που μου έχουν ανατεθεί αφορούν στον πυρήνα της κοινοτικής δράσης αλλά ταυτόχρονα αγγίζουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ υπερβαίνει τα 130 δις ευρώ και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη θέτει μεγάλα θέματα για το μέλλον μας. Η συνδιαμόρφωση και συναπόφαση των σχετικών πολιτικών στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και ευθύνη.

Τελευταία ανανέωση ( 23.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla