Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στον Ρ/Σ 102FM
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097700

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στον Ρ/Σ 102FM Εκτύπωση
16.07.08

 Συνέντευξη στον 102 fm- Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008 στον Δημοσιογράφο
                                                     Γιώργο Βενιέρη

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σχοινάς είναι ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τον καλέσαμε για να κουβεντιάσουμε μαζί του δυο τρία από τα θέματα που έχουν το ενδιαφέρον τους και έχουν αναφορά στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και αλλού. Καλημέρα κ. Σχοινά.
Μ. Σχοινάς: Καλημέρα σας κ. Βενιέρη
- Δημοσιογράφος: Ξέρετε καμιά φορά εδώ στην Ελλάδα, όχι καμιά φορά, πολλές φορές ,συνηθίζουμε να βγάζουμε με τα χέρια μας τα ματάκια μας γιατί με αφορμή την υπόθεση Siemens, ή μια σειρά θεμάτων τα οποία συνιστούν σκάνδαλα εντός ή εκτός εισαγωγικών φαίνεται πως εδώ στη χώρα μας θεωρούμε πως μόνο εδώ στην Ελλάδα συμβαίνουν. Συμβαίνουν και αλλού. Αυτό που ενδεχομένως διαφοροποιεί τα πράγματα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση αυτών των οποίων συμβαίνουν.
Μ. Σχοινάς: Κοιτάξτε, η διαφθορά και οι περιπτώσεις σαν κι αυτή που μας ταλαιπωρεί με τη Siemens συμβαίνουν..
Δημοσιογράφος: Τώρα προστέθηκε και η Γερμανός βεβαίως..
Μ. Σχοινάς: Συμβαίνουν σε όλες τις χώρες όπου το κράτος αγκαλιάζει και σφίγγει, πολλοί λένε «στραγγαλίζει» την οικονομία . Όσο το κράτος αφορά με τη δράση του τη ζωή μας μέσω της οικονομίας είναι κατά κάποιο τρόπο ευεξήγητο ότι βλέπουμε αυτά τα πράγματα.. Στις χώρες όπου το κράτος με την οικονομία έχει χωρίσει και οι αποστάσεις ασφαλείας είναι επαρκείς, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουν υποφέρει από τέτοιου είδους παθογένειες. Αυτό πρέπει να δούμε με προσοχή.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να πιστεύω πως είναι έτσι , αλλά πιστεύω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι κ. Σχοινά. Για παράδειγμα διάβαζα χθες ότι, με αφορμή την υπόθεση Siemens, ότι η Siemens, ίδια πραγματάκια, ίδιες μεθοδεύσεις ακολούθησε και στις ΗΠΑ. Μάλιστα η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν η CIA διαπίστωσε ότι σε μια περίπτωση τουλάχιστον, αργότερα αποδεδείχθηκε και για άλλες, η μητρική Siemens, εκείνη που λειτουργούσε στην Αμερική, προσπέρασε τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και έδινε κι εκεί δωράκια.
Μ. Σχοινάς: Δεν είμαι καλός γνώστης των αμερικανικών πραγμάτων, ξέρω πιο καλά της Ευρώπης, αλλά θέλω να σας πω ότι ακόμη κι έτσι να είναι αυτό αποδεικνύει ότι σε μια χώρα που είναι η πρωτεύουσα του φιλελευθερισμού και της διαχώρισης μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, όπως είναι στην Αμερική, έγινε κατορθωτό να αποκαλυφθεί και  να αντιμετωπιστεί το σκάνδαλο. Επιμένω ότι αυτά τα πράγματα θα μας ταλαιπωρούν όσο δεν λύνουμε δυο πράγματα: Πρώτον, τη σχέση του κράτους με την οικονομία και δεύτερον τους κανόνες στο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο αποδεικνύεται ότι 30 χρόνια μετά την μεταπολίτευση θα πρέπει να το ξαναδούμε συνολικά.
Δημοσιογράφος: Παρ’ όλα αυτά , και σε χώρες όπου το κράτος έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις, είναι λίγο πιο μακριά από το παραγωγικό γίγνεσθαι, συμβαίνουν άλλα πράγματα. Κοιτάξτε τι γίνεται στη γειτονιά μας, κοιτάξτε τι γίνεται στην Ιταλία όπου ο Μπερλουσκόνι λύνει και δένει και μάλιστα τελευταία έχει βαλθεί να ψηφίσει μια σειρά νόμων για να καλύψει τις δικές του αμαρτίες.
- Μ. Σχοινάς: Η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ευρώπη δεν ερμηνεύεται είναι αλήθεια με μια ή δυο θεωρίες, είναι πολύπλοκη. Όντως έχετε δίκιο με αυτό που λέτε για τον Μπερλουσκόνι , αλλά πρέπει κάποιος να δει τι είναι αυτό που κάνει τους Ιταλούς να τον ψηφίζουν μαζικά για τρίτη φορά και να τον κάνουν για τρίτη φορά Πρωθυπουργό..
Δημοσιογράφος: Τι είναι αλήθεια κ. Σχοινά; Κι εγώ αυτήν την απορία έχω..
Μ. Σχοινάς: Εγώ έχω μια εξήγηση την οποία σας δίνω …Είναι ότι στην Ιταλία, να το πούμε έτσι να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές σας, η προ-Μπερλουσκόνι περίοδος είχε ουσιαστικά οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση θεσμών, αξιών, πολιτικού, τραπεζικού συστήματος. Σας θυμίζω ότι στην εποχή των καθαρών χεριών, οι Ιταλοί πολιτικοί, αυτοεξορίστηκαν στην Τυνησία και αλλού διότι τους κυνηγούσαν οι εισαγγελείς . Άρα το ότι στην Ιταλία ψηφίζουν τρεις φορές Μπερλουσκόνι αποδεικνύει αυτό που σας λέω κι εγώ: ότι όπου το πολιτικό σύστημα καταρρέει, ο κόσμος ζητάει και επιβάλλει νέους κανόνες, νέες λύσεις, νέα θεσμικά πρότυπα.
Δημοσιογράφος: Τώρα η πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας σηκώνει τη δημιουργία-για να ξεκινήσουμε από εκεί- ενός νέου φορέα πολιτικού κ. Σχοινά; Τι λέτε; Με βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι υπάρχει το περιθώριο.
Μ. Σχοινάς: Εγώ νομίζω ότι στην Ελλάδα αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δούμε τους κανόνες του πολιτικού μας συστήματος και να τους ξαναφρεσκάρουμε. Αυτό ζητάει ο μέσος πολίτης σήμερα στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος ότι με την εμφάνιση νέου κόμματος ή νέων σωτήρων τα προβλήματα που μας ταλανίζουν θα λυθούν ως δια μαγείας. Αντιθέτως ο κόσμος θέλει διαφάνεια στην πολιτική ζωή, θέλει πλήρη διαφάνεια στις συναλλαγές όσων ασκούν εξουσία, θέλει δημοσιοποίηση των λογαριασμών των δημοσίων προσώπων από ειδικά δικαστήρια εκτός Βουλής, θέλει πράγματα που θα ακουμπάνε ακόμα και την ουσία του εκλογικού νόμου και του εκλογικού συστήματος , θα καταπολεμούν τις πελατειακές σχέσεις. Ένα τέτοιο φρεσκάρισμα χρειαζόμαστε, όχι σωτήρες και νέους σχηματισμούς, οι οποίοι και στην πράξη μας έδειξαν ότι δεν «μακροημερεύουν».
Δημοσιογράφος: Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν ο πλούτος κυκλοφορεί στο δρόμο και φαίνεται. Στην Ελλάδα το αν κάποιοι πλούτισαν χωρίς να δικαιολογείται από την ίδια την επαγγελματική ή την πολιτική τους δράση ή δραστηριότητα είναι στα μάτια μας γνωστό. Εντούτοις δεν φαίνεται ότι θεσμικά υπάρχει δυνατότητα να ερωτηθούν οι άνθρωποι αυτοί « Καλά πώς είναι δυνατόν να έχετε τέτοια χλιδή όταν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν;». Συνεπώς ο πολίτης τι να πει κ. Σχοινά ; Κι έχω μια σειρά προσώπων που δεν είχαν ποτέ επαγγελματική δραστηριότητα κι έχουν αποκτήσει τεράστια οικονομική περιουσία.
Μ. Σχοινάς: Κοιτάξτε εγώ έχω εγκαταλείψει μια διεθνή επαγγελματική καριέρα για να μπω στην πολιτική ….
Δημοσιογράφος: Δεν μιλώ για εσάς κ. Σχοινά, ξέρετε τι γίνεται στην Ελλάδα..
Μ. Σχοινάς: Σας λέω την προσωπική μου εμπειρία . Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι όποιος έχει πέσει θύμα αυτής της παθογένειας, της παθολογίας που περιγράφεται, νομίζω είναι εκτός Βουλής. Όσοι μπόρεσαν και έζησαν μια ζωή, η οποία δικαιολογείται στα μάτια των πολιτών, είναι εντός Βουλής. Όσοι όμως προτίμησαν τον πλουτισμό από την πολιτική, νομίζω είτε είναι ήδη εκτός Βουλής, είτε θα είναι σύντομα εκτός Βουλής.
Δημοσιογράφος: Ο πολίτης δεν ξέρω βλέποντας όλα αυτά τα πράγματα για ποιόν λόγο να εμπιστεύεται πλέον τους πολιτικούς σχηματισμούς. Βεβαίως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν πολιτικές δυνάμεις γιατί στην Ελλάδα ο κομματισμός, η κομματοκρατεία καλά κρατεί κ. Σχοινά . Αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη..
Μ. Σχοινάς: Κοιτάξτε, αναγκασμένος να ακολουθεί πολιτικές δυνάμεις δεν είναι κανένας . Η συνείδηση του καθενός τον ωθεί προς την κάλπη και προς τα δημόσια πράγματα. Ξαναλέω πρέπει να βρούμε μερικές τομές στο πολιτικό σύστημα . Ο Πρωθυπουργός ο Κώστας ο Καραμανλής είχε φέρει στα πλαίσια της συνταγματικής μεταρρύθμισης , συγκεκριμένους , ρητούς κανόνες για την διαφάνεια ,σαν κι αυτούς που συζητάμε. Με ευθύνη άλλων δεν προχώρησαν . Πρέπει λίγο να αποκτήσουμε σ’ αυτή τη χώρα και μια στοιχειώδη έγνοια για τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορεί οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ίδιοι το ’74 , όταν ήμασταν εκτός ΕΟΚ , όταν ήμασταν εκτός παγκοσμιοποίησης , με το 2008 όταν η κοινωνία και η οικονομία έχουν εξελιχθεί , όταν οι πιέσεις στο πολιτικό σύστημα είναι μεγάλες. Χρειαζόμαστε αλλαγές και τομές.
Δημοσιογράφος: Όταν περπατάτε στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, οι συνάδελφοι ομόλογοι από άλλες χώρες , αυτές τις μέρες αν παρακολουθούν- γιατί φαντάζομαι έχουν πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούν για τα δικά τους- τις εξελίξεις στην Ελλάδα με πηγή την Siemens, δεν ρωτούν εσάς κ. Σχοινά « Ξέρετε κάτι, εδώ τα στελέχη της Siemens είπαν ότι έχουν δώσει και δίνουν τεράστια ποσά στα πολιτικά κόμματα . Εκεί στην Αθήνα έχουν φωτογραφηθεί πρόσωπα, έχουν τιμωρηθεί πρόσωπα , έχουν αποδειχθεί πράγματα ή υπάρχει μια δυσκολία που μπορεί να είναι σκόπιμη και δεν βγαίνουν αυτά στην επιφάνεια;».
Μ. Σχοινάς: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι το θέμα της Siemens  δεν απασχόλησε τον ευρωπαϊκό τύπο ούτε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κατ’ ελάχιστον σε σχέση με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα . Απ’ την άλλη πλευρά , οι αντίστοιχες περιπτώσεις στην ΕΕ, δεν έχουν πάρει τον ίδιο δραματικό τόνο αν θέλετε –ξαναγυρνάω στους κανόνες του παιχνιδιού- γιατί στις πιο πολλές χώρες της ΕΕ ισχύει ένας κανόνας που επιβάλλει την απόλυτη ονομαστικοποίηση των εισφορών, των ιδιωτικών εισφορών, από ιδιώτες και επιχειρήσεις σε κόμματα και υποψηφίους . Άρα δεν ετέθη με την ίδια ένταση το θέμα και όπου ετέθη, όπως στη Γερμανία γιατί όπως ξέρετε η Siemens είναι μια από τις ναυαρχίδες επιχειρήσεις εκεί…
Δημοσιογράφος: Είναι, δεν ξέρω όμως με αυτό που έγινε. Διάβαζα χθες στον οικονομικό τύπο ότι ενδεχομένως, επειδή οι Αμερικανοί πήραν πολλοί ζεστά την υπόθεση , κληθεί η Siemens να πληρώσει και πρόστιμο 2 δις $.
Μ. Σχοινάς: Δεν αποκλείεται αλλά είναι ήδη η υπόθεση όπως ξέρετε στο ακροατήριο στη Γερμανία..
Δημοσιογράφος: Ναι βεβαίως το ξέρω. 19 εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση.
Μ. Σχοινάς: Κι αυτό, τουλάχιστον ως προς το γερμανικό σκέλος , πολύ σύντομα νομίζω, πριν το τέλος του καλοκαιριού, θα υπάρξει μια κατάληξη της ποινικής υπόθεσης στη Γερμανία. Αυτό θα ξεκαθαρίσει την εκκρεμότητα τη βασική. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχη θα είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει η ομίχλη από το πολιτικό σύστημα . Όσο για την Αμερική φαίνεται ότι κι εκεί σύμφωνα με τις αρχές του αμερικανικού νομικού συστήματος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με βαρύ πρόστιμο.
Δημοσιογράφος: Ναι γιατί εκεί έχουν πιέσει ή μάλλον πιέζουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες καθώς η Siemens πάτησε γερά  στο έδαφος της Αμερικής , αλλά οι εταιρείες της Αμερικής βρήκαν τις μεθόδους που ακολουθούσε η Siemens και τις έχουν φέρει στην επιφάνεια με την βοήθεια της CIA . Και το 2001 η CIA είχε πρωτοανοίξει την σελίδα διαπιστώνοντας ότι  σε πολιτεία των ΗΠΑ, σε ένα νοσοκομείο , η Siemens είχε δώσει χρήματα κάτω από το τραπέζι για να εξαγοραστούν διάφοροι και να κάνει το δικό της παιχνίδι. Τώρα αρχίζει πάλι μια συζήτηση, μια φημολογία – εγώ νιώθω άβολα ως πολίτης –περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες γιατί το κλίμα είναι βαρύ κτλ. Τι λέτε κ. Σχοινά ;
Μ. Σχοινάς: Λέω ότι δεν στέκει σοβαρό αντικείμενο συζήτησης η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες λιγότερο από ένα χρόνο από τη μέρα που οι έλληνες πολίτες ξαναέδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία  στη Νέα Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα που έρχεται και φεύγει από τα δημοσιογραφικά γραφεία , είναι μια από τις αφορμές να γεμίζονται σελίδες , αλλά δεν νομίζω ότι στέκει σαν σοβαρό αντικείμενο συζήτησης αυτή η κουβέντα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. κ. Σχοινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ .
Μ. Σχοινάς: Να είστε καλά, καλημέρα σας.

Τελευταία ανανέωση ( 23.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla