Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1097712

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8 Εκτύπωση
04.07.08

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ, ευρωβουλευτής της ΝΔ:

« Περνάμε σε μια φάση μιας Κοινοτικής πολιτικής υγείας.»

Συνέντευξη στην εκπομπή « Ασκώ τα δικαιώματά μου» με τον Περικλή Βασιλόπουλο.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πριν γίνετε ευρωβουλευτής, ήσασταν για αρκετά χρόνια διευθυντής στο γραφείο του Κύπριου επιτρόπου- του προκατόχου της κ. Βασιλείου- του κ. Κυπριανού και από τότε είχε ξεκινήσει και αυτή η προετοιμαστική διαδικασία γι’ αυτή τη νέα πρόταση οδηγίας. Έτσι δεν είναι;»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Έτσι είναι και σας ευχαριστώ πολύ που ανήκετε στην κατηγορία των λίγων Ελλήνων, που θυμούνται πραγματικά τέτοιες λεπτομέρειες.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είπατε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, παρότι μικρές χώρες, προωθούν με τους επιτρόπους τους πρωτοποριακά προγράμματα. Ο κ. Δήμας, το θέμα του περιβάλλοντος. Η κ. Βασιλείου τώρα και παλιότερα ο κ. Κυπριανού, ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό: 900 δις. ευρώ χαλούν όλες οι χώρες της ΕΕ, για υπηρεσίες υγείας. Τι είναι αυτή η πρόταση οδηγίας;»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που προσπαθεί να δείξει ότι στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία και τις κακές ειδήσεις που συνήθως βγαίνουν απ’ τις Βρυξέλλες, η ΕΕ μπορεί να παράξει και κοινωνική πολιτική. Να δείξει, δηλαδή, ένα πρόσωπο κοινωνικό, φιλικό προς τους πολίτες και να δώσει λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωνε μεμονωμένους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι πήγαιναν σε άλλες χώρες-μέλη για να πάρουν υπηρεσίες υγείας-υγειονομικής περίθαλψης-. Δεν υπήρχε όμως μέχρι τώρα ένα Κοινοτικό πλαίσιο νομοθεσίας που θα μπορούσε να καθορίζει τις προϋποθέσεις, το πώς, το πότε και το αποτέλεσμα ήταν ότι όποιοι φουκαράδες Ευρωπαίοι πολίτες το πετύχαιναν, έπρεπε μετά να αποδυθούν σ’ ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Οι πιο πολλοί δικαιώνονταν, αλλά στην πράξη είχαμε μια κατάσταση όπου οι δικαστές έκαναν πολιτική υγείας, όχι οι νομοθέτες.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και γιατί επιπλέον, τα επιμέρους κράτη-μέλη φυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού τα εθνικά συστήματα υγείας τους και δεν θέλουν να παρεμβαίνει καθόλου η ΕΕ και η Επιτροπή μέσα σ’ αυτούς τους χώρους.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Σαφέστατα, διότι όπως ξέρετε μιλάμε για πολλά χρήματα. Οι υπουργοί Υγείας, βέβαια, δεν έχουν αυτούς τους προϋπολογισμούς. Οι προϋπολογισμοί αυτοί είναι στους υπουργούς Οικονομίας των κρατών-μελών, αλλά έχετε απόλυτο δίκιο. Η υγειονομική περίθαλψη, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προϋπολογισμό και τα κράτη-μέλη δεν ήθελαν το Κοινοτικό πλαίσιο αλλά όμως, αυτό τώρα αλλάζει. Για πρώτη φορά, μόλις αυτή η πρόταση οδηγίας γίνει νομοθεσία- θα τη δούμε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών- η διαδικασία θα είναι πολύ απλή. Ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα-μέλος, έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα και ο οργανισμός ο ασφαλιστικός στον οποίο είναι ασφαλισμένος, θα τον καλύψει σ’ ένα όριο αντίστοιχο με αυτό που θα συνέβαινε και στη χώρα-μέλος. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση προτεραίας έγκρισης, παρά μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου προβλέπεται πολύμηνη νοσηλεία. Σ’ αυτή την περίπτωση, όντως, η πρόταση της κ. Βασιλείου προβλέπει μια μορφή σύμφωνης γνώμης του κράτους προέλευσης- είναι και λογικό, εδώ που τα λέμε- έτσι ώστε να μπορούν οι δαπάνες να υπολογιστούν σωστά. Είναι μια επαναστατική πρόταση, μια πολύ χρήσιμη πρόταση για τους πολίτες.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που ισχύει τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό το έντυπο Ε101 για την αμοιβαία συνδρομή των διαφόρων ασφαλιστικών οργανισμών της ΕΕ. Δηλαδή, κάποιος τουρίστας που πηγαίνει σε μια άλλη Κοινοτική χώρα πρέπει να έχει πάρει αυτό το έντυπο εκ των προτέρων και στη βάση αυτού του εντύπου, της προέγκρισης, μπορεί να δεχτεί τις υπηρεσίες υγείας οπουδήποτε να είναι στην ΕΕ. Αυτό, ισχύει σήμερα και αυτό πάει να αλλάξει.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Ναι, η διαφορά με το ισχύων σύστημα είναι ότι με το ισχύων σύστημα ο ασθενής προπληρώνει τις δαπάνες και μετά αιτείται στον ασφαλιστικό οργανισμό προέλευσης, να πάρει τα λεφτά του πίσω. Με το νέο σύστημα, το οποίο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως διότι πρέπει να δούμε πώς θα παγιωθεί ως νομοθεσία, είμαστε στη φάση τώρα της πρότασης της Επιτροπής αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τα κράτη-μέλη ποιες διαδικασίες γραφειοκρατικές θα επιλέξουν για το κείμενο. Αλλά νομίζω, ότι το καινούριο σύστημα θα έχει δύο προστιθέμενα χαρακτηριστικά αξίας, δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, δεν θα αναγκάζει τον ασθενή να προκαταβάλλει. Τα έξοδα, θα πληρώνονται απευθείας από τον ασφαλιστικό του οργανισμό στο νοσοκομείο περίθαλψης. Και το δεύτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό, θα είναι ότι προβλέπει τη δημιουργία σε όλη την ΕΕ μερικών προτύπων νοσοκομειακών κέντρων υγείας, τα οποία θα είναι κέντρα προορισμού. Δηλαδή, θα μπορεί κάποιος ο οποίος θέλει να κάνει μια εγχείρηση στη λεκάνη, να ξέρει ότι σ’ όλη την ΕΕ θα υπάρχουν 5-6-7 μεγάλα ορθοπεδικά κέντρα τα οποία θα έχουν όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για τέτοιου είδους εγχειρήσεις. Θα μπορεί να κατευθύνεται εκεί. Επίσης, η πρόταση προβλέπει πολύ αυξημένη συνεργασία των ηλεκτρονικών μηχανισμών υγείας. Θα μπορούν, δηλαδή, ταχύτατα τα νοσοκομεία να ανταλλάσσουν ακτινογραφίες, αποτελέσματα εξετάσεων, διαγνώσεις. Περνάμε σε μια φάση μιας Κοινοτικής πολιτικής υγείας, αν μπορεί να το πει κάποιος.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό αν γίνει, θα είναι πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή, ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Γι’ αυτό σας το λέω, διότι το τωρινό σύστημα είναι στοιχειώδες σε σχέση μ’ αυτό που θα έχουμε σε λίγα χρόνια. Το τωρινό σύστημα, είναι ότι με την κάρτα μου πληρώνω όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό και μετά ζητάω τα λεφτά μου πίσω. Με το καινούριο σύστημα, ξέρω πού θα πάω, υπάρχουν κέντρα ποιοτικής υγείας στην Ευρώπη στα οποία μπορώ να κατευθυνθώ ανάλογα με το πρόβλημά μου. Δεν πληρώνω εγώ, πληρώνει ο ασφαλιστικός μου οργανισμός και χρειάζομαι προέγκριση μόνο όταν προβλέπεται ότι θα χρειαστώ πολύμηνη νοσηλεία.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το θέμα της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, δεν έχει προχωρήσει πάρα πολύ στις διάφορες χώρες.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Αυτό δεν έχει προχωρήσει πάρα πολύ, διότι εκκρεμούσε η εκπόνηση του συνολικού νομοθετικού πλαισίου, την οποία η Επιτροπή, η κ. Βασιλείου, τελικά παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη, αυτή την εβδομάδα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα, ‘‘κουμπώνει’’ μ’ αυτή την καινούρια πρόταση οδηγίας;»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Αυτή η πρόταση οδηγίας, θα είναι η ‘‘μητέρα’’ του καινούριου συστήματος. Δηλαδή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτά που θα συστηματοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, χωρίς τσαπατσουλιές και εμβαλοματικές λύσεις. Θα είναι σε θεσμικό πλαίσιο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ήδη ορισμένα κράτη-μέλη, έχουν αρχίσει και εκφράζουν αντιθέσεις. Παραδείγματος χάρη, η Μεγάλη Βρετανία γιατί φοβάται ότι μπορεί να γίνει εξαγωγή ασθενών της στο γαλλικό σύστημα, που θεωρείται το καλύτερο στην Ευρώπη. Ή και το αντίθετο, από άλλες χώρες μια μεγάλη εισροή άλλων Ευρωπαίων πολιτών για το βρετανικό σύστημα. Ο κίνδυνος αυτός, πώς αντιμετωπίζεται; Δηλαδή, να στραφούν όλοι σε μία ή δύο χώρες;»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος αυτός και είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος σ’ εκείνα τα κράτη-μέλη στα οποία λόγω κλίματος ή λόγω προέλευσης, όπως είναι η Αγγλία, η Ισπανία, όπως είναι η Πορτογαλία, λιγότερο εμείς στην Ελλάδα. Η πρόταση οδηγίας προβλέπει μια διαδικασία ‘‘χειρόφρενου’’, τη λέμε. Δηλαδή, κράτη-μέλη τα οποία θα διαπιστώσουν με την εφαρμογή της οδηγίας ότι γίνονται στόχος ιατρικού τουρισμού και κινδυνεύει να καταρρεύσει το νοσοκομειακό τους σύστημα και το σύστημα δαπανών, θα μπορεί μέσα από μια Κοινοτική διαδικασία να σταματάει για λίγο τη ροή των ασθενών, βάζοντας κάποια όρια. Οι λεπτομέρειες, όμως, είναι θέμα που θα αποσαφηνιστεί στο τέλος, όταν θα έχουμε τη νομοθεσία εγκεκριμένη. Τώρα, βρισκόμαστε στην αρχή.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ακολουθήσει συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιας και με συναπόφαση αποφασίζονται όλα αυτά τα θέματα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δύο χρόνια ακόμα.»

Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: « Δύο χρόνια, στη χειρότερη των περιπτώσεων. Ελπίζουμε, η νομοθεσία να εγκριθεί πολύ νωρίτερα.»

Τελευταία ανανέωση ( 23.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla