Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
  Αρχική arrow Παρεμβάσεις
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 

Επικοινωνία

Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Βιβλίο

Φωτογραφίες & Βίντεο

Φωτογραφίες
Βίντεο

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1102309

Who's Online

Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
Παρεμβάσεις
Φορολόγηση της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης (συζήτηση) Εκτύπωση
11.03.08

 Φορολόγηση της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης (συζήτηση)

Μαργαρίτης Σχοινάς (PPE-DE ). – Κύριε Πρόεδρε, με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο πιο ψηλό ιστορικά σημείο, με την τιμή του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο θα ανεβάσει την έμμεση φορολογία στα καύσιμα. Αν αυτό δεν είναι τίτλος για ανέκδοτο, είναι σίγουρα κάτι που θα κάνει τους αναγνώστες των εφημερίδων της Παρασκευής πολύ ευτυχείς. Νομίζω ότι περνάμε το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή. Δείχνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σε ποιους ρυθμούς λειτουργεί η κοινωνία.

Δεύτερον, η αντιπροσωπεία μου δεν θα υποστηρίξει ούτε το συμβιβασμό, διότι αντιστεκόμαστε σ' αυτή τη μέθοδο της "μπουλντόζας", όπου έξι κράτη μέλη που έχουν ήδη υψηλή φορολογία αναγκάζουν μέσω του Επιτρόπου, του κ. Kovac, όλα τα υπόλοιπα να ανεβάσουν τις τ ιμές με το πρόσχημα του τουρισμού βενζίνης. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το δικαιολογήσω στους εκλογείς μου. Αντί να κάνουμε τέτοια πειράματα, ας στραφούμε σε άλλες πολιτικές, καθαρές για το περιβάλλον, παρά σε τέτοιους ακροβατισμούς φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.

Τελευταία ανανέωση ( 25.07.08 )
 
Διορθωτικός προϋπολογισμός αριθ. 1/2008 - Κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης Εκτύπωση
09.03.08

 Διορθωτικός προϋπολογισμός αριθ. 1/2008 - Ταμείο Αλληλεγγύης - Κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συζήτηση)

Μαργαρίτης Σχοινάς (PPE-DE ). Κύριε Πρόεδρε, αυτός ο διορθωτικός προϋπολογισμός αποδεικνύει ακόμα μια φορά το αυτονόητο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους μηχανισμούς και έχει την προσαρμοστικότητα για να μπορεί να δίνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που ανακύπτουν απρόοπτα. Θέλω να κάνω τρεις προτάσεις για το πακέτο των δύο εκθέσεων που συζητάμε σήμερα. Οι δύο έχουν να κάνουν με το Ταμείο Αλληλεγγύης και η τρίτη με το Galileo.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλημμυρών στη Μεγάλη Βρετανία, το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τη σχετική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα είναι πολύ ικανοποιητικό. Είναι όντως η πιο γρήγορη αντίδραση, απ' όσο τουλάχιστον θυμάμαι εγώ τη λειτουργία αυτού του ταμείου. Αλλά δημιουργεί και ένα προηγούμενο: Από εδώ και στο εξής περιμένουμε ανάλογης αμεσότητας αντίδραση σε ανάλογες καταστροφές - και έχω στο μυαλό μου τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι -, η οποία συνέβη μόνο ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο. Άρα, τηρουμένης της ίδιας λογικής, ελπίζω ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε επιτέλους από την Επιτροπή την πρόταση της αρμόδιας Επιτρόπου για το ελληνικό αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω τις συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη καταστροφή των πυρκαγιών στην Ελλάδα, τις οποίες είδαμε όλοι στην Ευρώπη. Ελπίζω, λοιπόν, τηρουμένων των αναλογιών, μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε επιτέλους ανά χείρας την πρόταση της Επιτροπής.

Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω αφορά το θέαμα που παρουσιάζουμε αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω δηλαδή πώς τα καταφέρνει το Κοινοβούλιο, αλλά κάθε φορά που έχουμε μια καλή είδηση καταφέρνουμε να την ξέρουμε μόνο εμείς! Είμαστε εμείς και εμείς, δεν υπάρχει κανένας στα θεωρεία, αμφιβάλλω αν υπάρχει και κανένας δημοσιογράφος! Πότε επιτέλους θα μάθουμε να εμπορευόμαστε σωστά τις καλές ειδήσεις;

Η τρίτη, τέλος, παρατήρηση αφορά το Galileo. Συμφωνώ με όλους τους συναδέλφους μου από την Επιτροπή Προϋπολογισμών και, ως εισηγητής της Επιτροπής Προϋπολογισμών για το Galileo, θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία πληρωμή μέσα από το πολύ σημαντικό πακέτο των πόρων που έχουμε δεσμεύσει, αν δεν συμφωνήσουμε με το Συμβούλιο για την ευρύτερη αρχιτεκτονική του προγράμματος. Αν δεν ξέρουμε ποιος κάνει τι - και αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα, το διαπραγματευόμαστε με το Συμβούλιο - δεν πρόκειται να ξοδέψουμε. Δεν θα έχουμε έξοδα στον αέρα. Αύριο το πρωί έχουμε μια πολύ σημαντική τριμερή συζήτηση με τη Σλοβενική Προεδρία. Είναι δύο μεγάλα εκκρεμή θέματα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, για να μπορέσουμε να μπούμε στη λογική της προόδου.

Τελευταία ανανέωση ( 25.07.08 )
 
Στρατηγική της Λισαβόνας - Γενικοί προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής για το 2008 (συζήτηση) Εκτύπωση
18.02.08


Στρατηγική της Λισαβόνας - Γενικοί προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής για το 2008 (συζήτηση)


Μαργαρίτης Σχοινάς (PPE-DE ). – Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τρία θετικά στοιχεία στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που άνοιξε ο κύκλος της Λισσαβώνας μέχρι τώρα:

- το πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι οι κυβερνήσεις, ακόμη και οι πιο δύσπιστες, άρχισαν, σιγά-σιγά, να μπαίνουν στη λογική των μεταρρυθμίσεων και άρχισαν, δειλά-δειλά, να παράγονται τα πρώτα αποτελέσματα·

- το δεύτερο – και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην Επιτροπή – είναι ότι η νέα στρατηγική είναι πιο στοχευμένη. Αυτή η προσέγγιση του «χριστουγεννιάτικου δέντρου», όπου όλα χωρούσαν μέσα σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, έχει πια εγκαταλειφθεί·

- το τρίτο θετικό στοιχείο είναι ότι μεγάλα εμβληματικά ευρωπαϊκά σχέδια, όπως το Gallileo και το EIT, βρίσκονται στο κέντρο της νέας στρατηγικής και, στο σημείο αυτό, επωφελούμαι της παρουσίας του σλοβένου Υπουργού για να του ζητήσω να ζητήσει από τους συνεργάτες του να κλείσει γρήγορα το θέμα του Gallileo για να μπορέσουμε πλέον να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τα πολύ σημαντικά ποσά που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτό το σχέδιο.

Έχουμε όμως και δύο αρνητικά στοιχεία, δύο ελλείψεις, που πρέπει να εξετάσουμε ψύχραιμα:

- η πρώτη έλλειψη είναι ότι οι πολίτες, δυστυχώς, δεν ακολουθούν, δεν παρακολουθούν, δεν πιέζουν, δεν γνωρίζουν. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα: οι πολίτες βλέπουν τη 'Λισσαβώνα' σαν κάτι που είναι top-down και πρέπει να τους πείσουμε ότι τους αφορά·

- η δεύτερη έλλειψη είναι οι μηχανισμοί παρακολούθησης. Πώς ελέγχουμε αν τα κράτη μέλη κάνουν αυτά που υπόσχονται να κάνουν μέσα στον κύκλο των μεταρρυθμίσεων; Φοβάμαι ότι και εδώ υπάρχει πρόβλημα μιας και αυτή η παρακολούθηση έχει εκφυλιστεί σε μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα σε υπαλλήλους των Βρυξελλών και των πρωτευουσών των κρατών μελών χωρίς να υπάρχει πολιτικό input .

Νομίζω ότι, ακόμη και αν νομιμοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να ξαναβάλουμε την πολιτική ως κέντρο βάρους στη διαδικασία παρακολούθησης. Αυτή η ανταλλαγή ογκωδών πακέτων από χαρτί πρέπει να σταματήσει.


 

 
Αποτελέσματα της Διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές (Μπαλί) (συζήτηση) Εκτύπωση
29.01.08


Αποτελέσματα της Διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές (Μπαλί) (συζήτηση)


Μαργαρίτης Σχοινάς (PPE-DE ). – Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ο δρόμος από το Μπαλί στην Κοπεγχάγη είναι πια ανοιχτός και νομίζω ότι δεν πρέπει να μας απασχολήσει τόσο πιεστικά. Τώρα πια, η έμφαση, η προτεραιότητά μας, πρέπει να είναι αυτή η νέα δέσμη των στόχων που υποβάλατε, τα τρία 20άρια για το 2020, όπως το λέω εγώ, "πακέτο Δήμα", όπως το λένε κάποιοι άλλοι. Όπως και να έχει όμως, πιστεύω ότι στους 18 μήνες που έρχονται μέχρι να τελειώσει η θητεία αυτού του Κοινοβουλίου, πρέπει αυτή η δέσμη πρωτοβουλιών να γίνει κοινοτική νομοθεσία. Αυτή είναι η έγνοια μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Και το γεγονός ότι σας επέκριναν πολλοί, θεωρώντας αυτό το πακέτο ως πολύ φιλόδοξο, καθώς και άλλοι που το θεωρούν καθόλου φιλόδοξο, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος έπαινος ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Ένα δεύτερο που ήθελα να πω πολύ γρήγορα, είναι ότι πέρα από τις κυβερνήσεις και το Κοινοβούλιο τη δουλειά τους πρέπει να κάνουν και οι πολίτες. Πρέπει μέσα σ’ αυτή τη συλλογιστική να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Από τα μποτιλιαρίσματα, μέχρι το πώς σχεδιάζουμε και ζούμε στα κτίρια, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τους πολίτες. Όχι μόνο με τις κυβερνήσεις. Ευελπιστώ δε ότι θα βοηθήσετε σε αυτή τη συνειδητοποίηση των πολλών με τη δουλειά σας από τις Βρυξέλλες.


 

 
Ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ) (συζήτηση) Εκτύπωση
15.01.08

Ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Ευρωπόλ) (συζήτηση)


Μαργαρίτης Σχοινάς (PPE-DE ). – Κυρία Πρόεδρε, ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών αλλά και ως βουλευτής που προέρχεται από μια περιοχή που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

Πρώτον, η κοινοτικοποίηση της Europol απαιτεί να έχουμε πια προστιθέμενη αξία (value for money) για τη δουλειά της. Θέλουμε αυτήν την κοινοτική Europol πιο παρούσα εκεί που τη χρειαζόμαστε, στα Βαλκάνια, ενάντια στις οργανωμένες μαφίες, όχι στα σαλόνια ούτε στα γραφεία.

Δεύτερον, στα πλαίσια αυτής κοινοτικής Europol, οι εθνικές αστυνομικές αρχές πρέπει σιγά-σιγά να ξεπεράσουν τη δυσπιστία προς αλλήλους. Πρέπει να μάθουν οι αστυνομικές αρχές των κρατών μελών να συνεργάζονται πέρα και πάνω από τα σύνορα και τις εθνικές προτεραιότητες. Η κοινοτικοποίηση της Europol ανοίγει το δρόμο γι’ αυτό.

Τρίτον και σημαντικότερο, αφιερώσαμε πολύ χρόνο στη θεσμική διάσταση αυτού του φακέλου. Θέλω να δώσω την πλήρη συμπαράστασή μου στον εισηγητή κ. Díaz de Mera García Consuegra, ο οποίος διάλεξε την πρακτική και ρεαλιστική λύση. Δεν μπορούμε να παραλύσουμε την όλη διαδικασία μέχρι το 2009 αναμένοντας την άψογη θεσμική λύση, ούτε μπορούμε να κάνουμε θεολογικές συζητήσεις όταν τα προβλήματα μας πιέζουν. Η ώρα για δράση είναι τώρα και πρέπει να δράσουμε επίσης τώρα. Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στην κατεύθυνση που χαράσσει ο εισηγητής και ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση θα είναι το πρώτο στάδιο για τη γέννηση μιας πραγματικής κοινοτικοποιημένης ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας που θα πολεμά τα προβλήματα.

Τελευταία ανανέωση ( 27.02.08 )
 
<< Αρχή < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τέλος >>

Αποτελέσματα 21 - 25 από 26
 
Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής
 
  Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής   Μαργαρίτης Σχοινάς  - Ευρωβουλευτής  
   
© 2024 Μαργαρίτης Σχοινάς - Ευρωβουλευτής
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της ελληνικής κοινότητας joomla